Geologie van de Amstel Gold Race: voor wielercommentatoren en hun publiek

Het fundament onder de Amstel Gold Race

Het landschap waar de wielrenners doorheen gaan, en dus ook de race zelf, is het gevolg van een lange geologische geschiedenis. Het team van Geo-Sports vertelt het verhaal van die geologie en laat de werelden onder het parcours zien op het YouTube-kanaal van Geo-Sports. Geo-Sports is een initiatief van de Universiteit Utrecht en Naturalis Biodiversity Center en toont deze zomer ook de geologie van de Tour de France.

We gaan drie dingen laten zien: allereerst de Krijtwereld die schuilgaat onder de heuvels van de Amstel Gold Race in Zuid-Limburg, in een warmere wereld met dino’s. We bezoeken ook de Mosasaurus in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Tenslotte laten we een van de beroemdste locaties zien waar je de Krijt-Tertiair grens kunt herkennen, oftewel het moment waarop de dino’s massaal uitstierven. Aan het woord is geoloog Douwe van Hinsbergen, initiatiefnemer van Geo-Sports, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht én wielerfanaat.

Een live-uitzending van een wielerwedstrijd is één grote geologische excursie.

Excursie

Vanwaar dit initiatief? Een live-uitzending van een wielerwedstrijd is één grote geologische excursie, vertelt Van Hinsbergen. En flink wat wielrenners, en hun publiek, zijn geïnteresseerd in de omgeving waar ze doorheen rijden. Andersom zijn er nogal wat geowetenschappers die van wielrennen houden. Dus waarom zouden we de wielercommentatoren niet helpen met wat kennis over landschappen en de onderliggende schatten? 

Inslagtheorie

Diverse aardwetenschappers, uit binnen- en buitenland, leveren bijdragen aan Geo-Sports. Speciaal voor de geologie van de Amstel Gold Race heeft Van Hinsbergen een grote naam weten te strikken uit de geologie: prof. dr. Jan Smit, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en een van de grondleggers van de inslagtheorie. Die beschrijft hoe een meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden het einde maakte aan de heerschappij van de dinosauriërs.

Douwe van Hinsbergen tijdens de Tour de France kijkend naar de wielrenners
prof. dr. Douwe van Hinsbergen bij de Tour de France.

Foto’s insturen

Op Twitter kan het publiek ons volgen via @GeoTdF, vult Van Hinsbergen aan. Op de website Geo-sports.org staat meer informatie. Daar vinden wielerliefhebbers in juni ook uitgebreide informatie over de Geologie van de Tour de France.