15 november 2018

Geesteswetenschappers geven gastlessen op St-Gregorius College

Gastcollege van Daniel Jansen
Gastcollege van Daniel Jansen

Het samenwerkingsverband tussen het Centre for the Humanities (CfH) en het St-Gregorius College Utrecht, waarbij ruim dertig wetenschappers van de faculteit Geesteswetenschappen eenmaal een gastles geven op de middelbare school, is van start gegaan. 

Gregorius Akademie

Leerlingen van 5 en 6 VWO krijgen les van verschillende wetenschappelijke specialisten over een breed palet aan onderwerpen. De colleges worden onder andere gegeven bij de vakken Nederlands, kunstgeschiedenis, geschiedenis, Frans, Engels, en maatschappijleer/wetenschappen. Het Gregorius College is zeer enthousiast over het initiatief en heeft het al omgedoopt tot de ‘Gregorius Akademie’.

Enthousiaste leerlingen 

Tot op heden zijn er twee gastlessen geweest. Dr. Daniel Jansen (Language and Communication) heeft de leerlingen kennis bijgebracht over de theorie van het overtuigen en het pragmatisch argument. Dr. Wilbert Smulders (Moderne en hedendaagse literatuur) sprak met de leerlingen over het verhaal Elektrotherapie van de schrijver W.F.Hermans. De leerlingen vonden de colleges erg boeiend en leerzaam. 

De Universiteit Utrecht hoopt met deze gastcolleges de band tussen de stad Utrecht en de faculteit te verstevigen en bij leerlingen de belangstelling te bevorderen voor een geesteswetenschappelijke studie na hun middelbare school.