28 maart 2018

Geesteswetenschappers actief tijdens Maand van de Filosofie

April is de maand van de Filosofie. Utrechtse geesteswetenschappers geven tijdens deze maand publiekslezingen door heel het land. Het thema van de Maand van de Filosofie 2018 is Verbeelding aan de macht.

Prof. dr. Geert Buelens

30 maart, Amsterdam

Tijdens de Nacht van de filosofie in Amsterdam deelt hoogleraar Geert Buelens, auteur van het recent verschenen De jaren 60. Een cultuurgeschiedenis, het podium met onder vele andere Femke Halsema, Bas Heijne en Rutger Bregman. Buelens zal het publiek betrekken bij een interactieve lezing waarin hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen op elkaar ingrepen in de jaren zestig en zorgden voor een omwenteling van waarden.

7 april, Nijmegen

Tijdens de Nijmeegse Nacht van de Filosofie geeft Geert Buelens een lezing over de jaren zestig. In zijn overrompelende cultuurgeschiedenis De jaren zestig kantelt dichter, essayist en columnist Buelens het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan. Speciaal voor de Nacht van de Filosofie componeerde hij een multimediale lezing over ingrijpende veranderingen in denkpatronen van en over die tijd. Verwacht niet dat hij Foucault fileert of Derrida nog eens deconstrueert. Verwacht wel een wervelende en toegankelijke voordracht met muziek en film waarin zelfs de omnivoorste culturo verrassende ontdekkingen doet.

© iStockphoto.com

Keuzestress: menig millennial heeft ermee te kampen. Wat als je toch naar die andere universiteit was gegaan? Wat als je besloten had om toch door te studeren in plaats van te werken? Wat als je toch voor dat andere huis was gegaan? Vraag je je wel eens af hoe het allemaal anders had kunnen lopen? Filosoof Jeroen Hopster geeft in Nijmegen tijdens de Nacht van de Filosofie een lezing over de invloed van what-if-vragen op ons leven.

15 april, Leusden

Filosoof Jeroen Hopster geeft een lezing in het Filosofisch Café van de Internationale School voor Wijsbegeerte over waarheid en onwaarheid.

18-20 april, Utrecht

Tijdens de internationale conferentie "Evolution & Moral Epistemology" geven 15 filosofen lezingen over thema's zoals "evolutionary debunking arguments", morele objectiviteit en morele vooruitgang. Alle lezingen zijn in het Engels. Locatie: Zaalverhuur 7, Boothstraat 7, 3512 BW Utrecht. Dit is de slotconferentie van het door NWO gefinancierde onderzoeksprogramma "Evolutionary Ethics? The (Meta-) Ethical Implications of Evolutionary Theory" dat geleid wordt door Professor dr. Hermann Philipse.

20 april, Middelburg

Tijdens de eerste Zeeuwse Nacht van de Filosofie, op vrijdag 20 april in Elliot Common House UCR in de Lange Noordstraat te Middelburg is Geert Buelens te gast.  Samen met andere filosofen, schrijvers en muzikanten gaat hij tijdens deze festivalnacht in op het thema van de avond: 'You say you want a revolution?'

21 april, Utrecht

De Universiteit Utrecht presenteert met trots haar eerste Utrechtse Dag van de Filosofie. Op 21 april 2018 bieden wij een gevarieerd programma met debatten, een filosofische stadswandeling, lezingen en interviews.

We gaan het hebben over alternatieve feiten, klimaatverandering, Nederlandse rap, dierethiek, filosofie in de stad Utrecht, en nog veel meer. Naast hoofdsprekers Dorothea Gädeke (Goethe Universität, Frankfurt am Main) en Annemarie Kalis komen tal van filosofen van binnen en buiten de UU aan het woord. En we sluiten af met schrijver en theatermaker Johan Fretz!

21 april, Utrecht

‘De vluchtelingencrisis heeft Europese burgers anders naar zichzelf doen kijken’, dat is het uitgangspunt van een grootschalig onderzoek, gefinancierd door de Europese Commissie. Ethicus Marcus Düwell onderzoekt mee wat deze crisis met de Europese identiteit heeft gedaan. Wat zijn nu precies Europese waarden? En in welke mate hoort daar ook gastvrijheid bij? Sinds de toename van vluchtelingen zijn we gewend aan nationale identiteitsdebatten en steeds duikt de vraag daarin op wat een ethische houding tegenover vluchtelingen is. Op Thinking Planet in Tivoli Vredenburg geeft Marcus Düwell een lezing over dit thema dat nu al jaren de actualiteit beroert.

22 april, Antwerpen

Drs. Jeroen Hopster

Jeroen Hopster prikkelt tijdens het Philosopher’s Breakfast om verder door te denken over ‘wat als-vragen’, aan de hand van filosofische, historische, literaire en psychologische inzichten. Samen denken we na over hoe anders de dingen kunnen lopen, over wat we daarover te weten kunnen komen, en ook over de vraag hoe zulke inzichten onze belevingswereld kleuren.