Geert Buelens wint de Boon, de belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen

Geert Buelens neemt de Boon Literatuurprijs 2023 in ontvangst. © Bob van Mol
© Bob van Mol

Uit ruim achthonderd ingezonden boeken heeft de jury Wat we toen al wisten: De vergeten groene geschiedenis van 1972 als winnaar van de Boon Literatuurprijs 2023 aangewezen. Onderzoeker Geert Buelens wint hiermee de belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen.

Diepgravend en relevant

De jury spreekt vol lof over Buelens’ Wat we toen al wisten. “Een terugkerend thema in de klimaatboeken die wij lazen, was wanhoop. Geert Buelens overstijgt die houding door een cultuurgeschiedenis te schrijven waarin hij het persoonlijke aan het wetenschappelijke koppelt, het politieke en sociale debat aan literatuur en andere kunst en het haast vergeten klimaatbewustzijn in 1972 aan onze huidige tijd. Het resultaat is een diepgravend, onconventioneel, zeer goed geschreven, relevant non-fictieboek.”

Cover van het boek Wat wij toen al wisten

Wat we toen al wisten

De milieucrisis is ouder dan veel mensen denken, schrijft Geert Buelens in zijn Wat we toen al wisten, en de wetenschappelijke en politieke strijd erover zijn dat net zo goed. Vorig jaar was het namelijk precies vijftig jaar geleden dat de Club van Rome de alarmbel al luidde met het rapport Grenzen aan de groei. De planeet gaat eraan, riepen onheilsprofeten destijds. Nee, susten vooruitgangsgelovigen: wetenschap en techniek zullen ons redden.

Aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit het jaar 1972 laat Buelens zien wat we toen al wisten over het uitwonen van de wereld, wat we ervan hebben geleerd – en wat niet.

Boon Literatuurprijs

De Boon, gefinancierd door de Vlaamse overheid, is een jaarlijkse literatuurprijs in twee categorieën: fictie en non-fictie. Met de prijs wil de overheid literatuur in Vlaanderen zichtbaarder en vanzelfsprekend maken, auteurs en illustratoren de erkenning geven die ze verdienen, en Vlamingen verleiden tot het lezen, lenen en kopen van boeken. Als equivalent van de Nederlandse Libris Literatuurprijs is de Boon de belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen.

Interview met Geert Buelens als Boon-genomineerde in De Standaard (25 februari 2023)
Interview met Geert Buelens als Boon-winnaar bij de VRT (30 maart 2023)
Interview met Geert Buelens als Boon-winnaar bij Radio 1 (30 maart 2023)