Geen stukken plastic in maag potvis

In de maag van de potvis die strandde bij Domburg zaten geen stukken plastic. Dat concluderen onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde en Wageningen Marine Research na inspectie van de maaginhoud in de sectiezaal van de faculteit Diergeneeskunde. Of de potvis ook microplastics heeft binnengekregen kan pas vastgesteld worden na onderzoek van de faecaliën. De resultaten van dat onderzoek - door Bureau Waardenburg - zijn waarschijnlijk over enkele dagen bekend. Dan is ook het onderzoek naar de darminhoud afgerond.

Honger

Wat het onderzoeksteam wel aantrof in de maag waren resten van inktvissen, van krabben, van een zeeduivel en een kabeljauw. De staat waarin die resten verkeerden wijst erop dat de potvis enkele dagen voor de stranding voor het laatst had gegeten. Het dier heeft dus honger geleden. Op het strand was al duidelijk dat de potvis aan de magere kant was. De krabben had waarschijnlijk eerder al op het menu van de kabeljauw gestaan; het zijn daarmee zogenaamde secundaire prooien van de potvis.

Leeftijd

Potvissen kunnen erg oud worden, zeker 70 jaar. Het Domburgse exemplaar was een jong volwassen mannetje van tussen de 15 en de 20 jaar. Om de definitieve leeftijd te kunnen vaststellen moeten eerst de tanden nog worden onderzocht.

 

Maaginhoud potvis Domburg
Een gedeelte van de maaginhoud van de potvis