Galapagos Plastic Free

Kick-off onderzoeksproject naar plasticvrije oceanen

World Conservation Day was de kick-off van het project Galapagos Plastic Free, dat als doel heeft van de Galapagos-eilanden het eerste ecosysteem te maken dat weer plasticvrij is.

In het project werken oceanografen Erik van Sebille en Stefanie Ypma samen met de Galapagos Conservation Trust en internationale ecologen, sociologen en een garbologist. De Utrechtse onderzoekers werken aan de ontwikkeling van een app, waarmee te voorspellen is waar en wanneer plastic aanspoelt op de Galapagos. Dat helpt lokale parkwachters om efficiënt op te ruimen en daarmee te voorkomen dat het plastic terug in zee te belandt.

Bekijk hier de animatie over het onderzoeksproject:

Het in kaart brengen van de oceaanstromingen speelt in het project een cruciale rol, en daarvoor zijn een nieuw type drifters vereist. Het Utrechts Universiteitsfonds is een crowdfundingscampagne begonnen, waarmee je zelf een drifter kunt sponsoren die geschikt is voor onderzoek naar het transport van plastic aan de oppervlakte. Daarmee draag je bij aan plasticvrije oceanen.

De kick-off van het project vormde een online webinar waarin de onderzoekers Erik van Sebille en Stefanie Ypma live de donateurs van het Utrechts Universiteitsfonds bijpraatten over het onderzoek, en vragen van deelnemers beantwoorden.

Bekijk de webinar