7 januari 2020

Future of Work Podcast: hoe beïnvloedt thuiswerken je prestaties?

Tanja van der Lippe in Future of Work podcast
Tanja van der Lippe (midden) met Christine Baaijens en Glenn van der Burg.

Thuiswerken en fluïde werken (plaats- en tijdonafhankelijk) is het onderwerp van de nieuwste Future of Work podcast aflevering van de Universiteit Utrecht. Tanja van der Lippe, hoogleraar sociologie, deelt de nieuwste wetenschappelijke inzichten hierover met Christine Baaijens van consultancybedrijf Dehora en presentator Glenn van der Burg.

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken heeft een grote vlucht genomen. We werken op de zaak, onderweg, in de kroeg en thuis. Dat heeft ook de combinatie van zorg en werk makkelijker gemaakt. Maar hoeveel flexibiliteit kan een mens aan? Wanneer is het goed voor productiviteit en gezondheid, wanneer niet?

Hoogleraar Tanja van der Lippe zegt dat thuiswerken, goede vruchten afwerpt als het wordt gezien als een sociale ruil. Ik "mag" van de baas thuiswerken, dat geeft mij meer autonomie over mijn tijd en dus ga ik in ruil meer gefocust en productief aan de slag. Een andere theorie zegt dat wie thuiswerkt ook in de verleiding komt om andere dingen te doen. "Over het algemeen pakt thuiswerken iets positiever uit op je productiviteit," aldus hoogleraar Van der Lippe. "Maar veel hangt af van je persoonlijke situatie: je beroep, je reistijd, of je man of vrouw bent, of je collega's ook thuiswerken en andere factoren."

Wie veel thuis werkt, is minder zichtbaar zichtbaar en komt minder in aanmerking voor promotie of andere kansen.
Tanja van der Lippe

Abonneren

Je kunt De Future of Work podcast op Spotify beluisteren, ook offline. Klik hier voor de People Power Podcast op Spotify. Elke maand is er een Future of Work aflevering van People Power, met daarin wetenschapers van de Universiteit Utrecht. Meld je aan en volg ons.

Wil je op de hoogte blijven van alle Podcasts? Meld je dan aan voor People Power op WhatsApp. Sla het nummer 06 45 66 75 48 op in je contacten en stuur een bericht “PODCAST AAN” Abonneer je hier op de Podcast.

Wil je weten hoe je de podcast op je iPhone, Android, Computer of SONOS krijgt, klik dan hier voor een handleiding.

Eerdere afleveringen Future of Work podcast:

Universiteit Utrecht onderzoekt de Future of Work
Met Joop Schippers, Eva Knies en Thomas Martens

Gaan banen verdwijnen? Wat kun je er aan doen?
Met Jasmijn van Harten en Joop Schippers

Leeftijdsnormen zitten ouderen op de arbeidsmarkt in de weg
Met Joop Schippers en Kène Henkens

Alle afleveringen op een rij