Fonds wetenschapscommunicatie voor twee onderzoeksgroepen van FSW

Jeugdonderzoeker Marlies Maes en gedragswetenschapper Madelijn Strick hebben met hun onderzoeksgroepen de Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door wetenschappers: Gewaardeerd! van de KNAW verworven. Beide onderzoekers zetten zich al geruime tijd in voor wetenschapscommunicatie. Maes: “Met wetenschappelijk onderzoek willen we betekenisvol zijn. We willen vooruitgang ondersteunen en we willen bijdragen aan een betere maatschappij. Wetenschapscommunicatie is volgens mij essentieel om de brug te slaan tussen onderzoek en maatschappij.”

Met dit Pilotfonds Wetenschapscommunicatie wil de minister van OCW wetenschappers die zich al geruime tijd inzetten voor wetenschapscommunicatie ‘erkennen en waarderen’, de inzet van wetenschappers op dit gebied zichtbaar maken, en benadrukken dat wetenschapscommunicatie een volwaardig onderdeel vormt van een academisch takenpakket.

Madelijn Strick
Madelijn Strick. Foto: Ruud Pos

Theater

Gevraagd naar de wijze waarop zij hun onderzoek zoal communiceren, wijzen Maes en Strick allebei op theater. Strick: “Samen met de Universiteit Twente en Theatermakers Radio Kootwijk hebben we de theatervoorstelling Mindlab gemaakt. In dit theaterstuk komen allerlei onderwerpen aan bod die via traditionele, meer directe vormen van communicatie moeilijk bespreekbaar zijn; zoals sociale veiligheid, uitsluiting en machtsmisbruik. Via theater kun je deze onderwerpen makkelijker aankaarten omdat het indirect en minder bedreigend is.”

Foto van Marlies Maes
Marlies Maes

Alone Together

Maes was betrokken bij kunstenfestival Artefact. “Artefact is een tentoonstelling en festival waarin hedendaagse kunst, actualiteit en maatschappelijke uitdagingen centraal staan. In 2020 was het thema ‘Alone Together’ en focuste het festival op ideeën rond de betekenis van ‘alleen-zijn’ en ‘samen-zijn’ in de huidige samenleving. Onder andere door middel van een publiekslezing en rondleidingen gaven we de wetenschappelijke duiding bij het festival.”


Mooi signaal

Beide onderzoekers geven aan blij en trots te zijn met de erkenning voor hun activiteiten op het vlak van wetenschapscommunicatie. Strick: “Niet alleen vanwege de financiële steun maar ook omdat we via de KNAW betrokken worden bij netwerkvorming, kennisdeling en trainingen binnen een heel interessant landelijk netwerk van wetenschapscommunicatie-enthousiastelingen en -experts.” Maes geeft aan dat de KNAW-toekenning voor haar groep niet alleen 
een fantastische bevestiging en waardering is: “Het is breder: het is een heel mooi signaal dat wetenschapscommunicatie er écht toe doet."

Strick denkt er met haar groep aan om het fonds in te zetten voor een nieuwe samenwerking met Artis.

Artis

Concrete plannen wat ze met het fonds gaan doen, hebben de onderzoekers nog niet. Strick denkt er met haar groep, organisatiegedrag.nl, aan om het fonds in te zetten voor een nieuwe samenwerking met Artis. “De dierentuin opent een nieuw museum over menselijk gedrag en heeft ons gevraagd om input voor een van hun opstellingen over het thema ‘Jij kunt een verschil maken’. Wij denken mee over de inhoud, maar mogen ook ter plekke onderzoek doen naar de impact die het museumbezoek heeft op de kennis, de houding en het gedrag van bezoekers.” 

Effectieve wetenschapscommunicatie vergt vaardigheden die nog niet standaard in opleidingstrajecten zitten.

Niet standaard in opleidingstrajecten

Maes wil dat de subsidie binnen Jeugdstudies ingezet wordt om wetenschapscommunicatie zichtbaarder, duurzamer en structureler te maken, zowel binnen de eigen onderzoeksgroep als daarbuiten. “We willen graag experimenteren met en investeren in nieuwe vormen, technieken en middelen zoals een interactieve website en filmclips. Daarnaast denken we aan het organiseren van workshops voor onderzoekers, zeker ook voor promovendi, in bijvoorbeeld het maken van infographics en filmclips, het schrijven van blogberichten, het geven van krachtige presentaties, het gebruik van verschillende socialmediakanalen en een mediatraining. Effectieve wetenschapscommunicatie vergt namelijk vaardigheden die nu nog niet standaard in opleidingstrajecten zitten.”