8 januari 2018

Financiering voor onderzoek naar glastechniek en glasproductie

Hoe werden historische bronnen gebruikt voor innovaties in glasproductie en onderwijs in artistieke glastechnieken in de twintigste eeuw? En hoe brengen we de grote hoeveelheid gedigitaliseerde bronnen betreffende artistieke glasproductie samen? Dat zijn de centrale vragen in het recent gehonoreerde NWO-project waarbij de Utrechtse onderzoekers prof. dr. Sven Dupré, dr. Marieke Hendriksen samenwerken met dr. Evangelos Kanoulas (UvA) en private partners RKD - Nederland Instituut voor Kunstgeschiedenis  (Anita Hopmans en Reinier van ‘t Zelfde), Stichting Vrij Glas (Durk Valkema) en Picturae (Mark Lindeman).

Art DATIS

Het onderzoek binnen het NWO-financieringsinstrument Big Data/Digital Humanities verbindt het onderzoek voor de creatieve industrie met Digital Humanities-onderzoek en grootschalige digitale infrastructuren.

Het project Digital Art Technical sources for the Netherlands: Integration and improvement of sources on glass for a Sustainable future (Art DATIS) onderzoekt hoe grote hoeveelheden heterogene data met betrekking tot de artistieke glasproductie, waaronder pas gedigitaliseerde bronnen zoals objectdocumentatie, technische teksten, afbeeldingen, en onderzoeksresultaten, op een efficiënte manier aan elkaar gelinkt kunnen worden.

Unieke materialen uit de archieven van glaskunstenaar Sybren Valkema (1916-1996), in het beheer van Stichting Vrij Glas worden gedigitaliseerd, geïntegreerd en verrijkt met bestaande databases. Het project voorziet onder meer connectie met en integratie in de RKD Explore en ARTECHNE databases. De laatste, ontwikkeld o.l.v. Marieke Hendriksen, is onderdeel van het ERC-Artechne Project onder leiding van Sven Dupré.

Samenwerking

De Art DATIS-onderzoekers zullen samenwerken met internationaal gerenommeerde data- en collectiespecialisten van het Corning Museum of Glass en Glasmuseum Hentrich/Museum Kunstpalast Düsseldorf, om integratie met museale databases wereldwijd te verzekeren.

Smart Culture - Big Data / Digital Humanities

Ervaren, gepromoveerde onderzoekers kunnen namens consortia bestaande uit onderzoekers afkomstig van tenminste twee verschillende faculteiten (en/of twee kennisinstellingen) en tenminste één private partner financiering aanvragen voor onderzoeksprojecten gericht op onderzoek op het snijvlak van Big Data en Digital Humanities in relatie tot de creatieve industrie.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Smart Culture – Big Data / Digital Humanities financiering ter waarde van ca. € 500.000 toegekend aan het project Art DATIS. Het project werft twee PhD kandidaten – een glashistoricus en een datawetenschapper. Beiden zullen binnen het RKD en Stichting Vrij Glas werken.

© iStockphoto.com/Kerstin Waurick
© iStockphoto.com/Kerstin Waurick