Financiering voor onderzoek naar gesprekstraining met AI
De Universiteit Utrecht en haar spin-off DialogueTrainer hebben financiering gekregen van CLICKNL om de virtuele gesprekstrainer naar een hoger plan te tillen. Met behulp van kunstmatige intelligentie moet het platform nóg beter aansluiten op de werkelijkheid, dankzij avatars die reageren op spraak, intonatie, emotie, mimiek en zelfs lichaamstaal.
Het onderzoek, dat zal plaatsvinden onder de vlag van het AI & Education Lab, heeft een looptijd van vier jaar. “In het AI & Education Lab werken wetenschappers samen met technologiebedrijven die tools en oplossingen ontwikkelen om het onderwijs te verbeteren,” zegt Sergey Sosnovsky, coördinator van het AI & Education Lab. “In deze tijden van AI-doorbraken is het voor deze bedrijven belangrijk om hun producten en diensten toekomstbestendig te maken. Met deze samenwerking en kennisuitwisseling kunnen we bijdragen aan het ontwerp, de ontwikkeling, evaluatie en inzet van de volgende generatie AI-gestuurde dialoogtechnologieën op het gebied van educatie.”
DialogueTrainer is een platform dat in 2013 is ontwikkeld aan de Universiteit Utrecht om grote groepen studenten te trainen in professionele gesprekken. Het doel van het initiatief van Johan Jeuring, hoogleraar Software Technology for Learning and Teaching, was om opleidingen te verrijken en afgestudeerden beter voor te bereiden op de praktijk. Het platform biedt verschillende scenario’s - zoals het geven van feedback, het coachen van medewerkers en gezondheidsinterventies - waarbij een virtueel personage in een online omgeving de rol aanneemt van klant, collega, kandidaat, cliënt of patiënt. Deze virtuele speler, een avatar, reageert op wat de student of professional doet in het gesprek met spraak, intonatie, emotie, mimiek en lichaamstaal.
Valkuilen herkennen en omzeilen
Met de 120.000 euro financiering van CLICKNL, het topconsortium voor Kennis en Innovatie, willen Universiteit Utrecht en DialogueTrainer onderzoeken hoe ze de kwaliteit van de gesprekscenario’s kunnen verbeteren door gebruik te maken van generatieve AI. “De kracht van AI ligt namelijk in het voorspellen van tekst die goed past in een context”, aldus Jeuring. “De dialoogscenario’s van DialogueTrainer hebben dezelfde eigenschap: doordat ze zijn opgesteld met experts en via tests met doelgroepen zijn doorontwikkeld, lijken ze op dialogen die in werkelijkheid gevoerd worden.”
“Ons onderzoek richt zich op het trainen van een large language model en het uitbreiden van responsiviteit van het platform,” vult Michiel Hulsbergen, CEO van DialogueTrainer, aan. “Het lukt ons al om met AI spraakgestuurde simulaties te bieden en dankzij deze financiering hopen we daar lichaamstaal aan toe te voegen. Zo kunnen we het gevoel van immersie nog verder vergroten.”
Dankzij waarheidsgetrouwe gespreksmodellen kunnen prestaties in gesprekken meetbaar worden, aldus Hulsbergen. “De meeste mensen ontbreekt het aan een modelmatige kijk op gesprekken. Hierdoor reflecteren professionals maar beperkt op doelen en worden veel zijstappen of misstappen in gesprekken niet herkend. Dankzij dit platform kunnen professionals en studenten leren hoe je valkuilen herkent en omzeilt. Zo komen wetenschap, praktijk en innovatie heel mooi samen.”