Financiering voor onderzoek naar Climate Smart Forestry in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Foto: René Verburg

Het European Forest Institute (EFI) heeft een subsidie van €140.000 toegekend aan de Research & Education Hub Utrechtse Heuvelrug voor onderzoek naar klimaatslim bosbeheer op de Utrechtse Heuvelrug. "Met deze subsidie kunnen we de eerste stappen zetten om de kennis over ecosysteemherstel in de natuurgebieden in het gebied te vergroten," zegt hub-onderzoeker René Verburg.

Europese bossen worden ernstig aangetast door klimaatverandering, omdat ze door hun soortenrijkdom en bosstructuur kwetsbaar zijn voor toenemende droogte en hittestress. Deze kwetsbaarheid geldt zeker voor de bossen op de Utrechtse Heuvelrug, die ook te maken hebben met de effecten van stikstofdepositie en sterk verzuurde zandgrond. Het resultaat is een sterk afnemende vitaliteit van het bos. Klimaatslim bosbeheer is gericht op het vergroten van de veerkracht van bossen en vraagt om lokale aanpassing van het bosbeheer.

Met deze subsidie kunnen we de eerste stappen zetten om de kennis over ecosysteemherstel in de natuurgebieden van de Utrechtse Heuvelrug te vergroten.

Een regionale samenwerking

Het European Forest Institute (EFI) is een organisatie die onderzoek doet naar en beleidsadvies geeft over Europese bossen. Binnen het FORWARDS-project van het EFI, dat de kwetsbaarheid voor klimaatverandering van verschillende Europese bosgebieden in kaart brengt en een kennisbasis opbouwt voor klimaatslim bosbeheer en -herstel, is een subsidie van €140.000 toegekend aan de Research & Education Hub Utrechtse Heuvelrug voor het opzetten van onderzoek naar klimaatslim bosbeheer in de regio Utrecht.

Students doing fieldwork in the Utrechtse Heuvelrug
Foto: René Verburg

Inzicht in klimaatslim bosbeheer is essentieel en waardevolle kennis voor lokale landeigenaren.

Gijs de Kruif
Directeur, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Research & Education Hub Utrechtse Heuvelrug is een samenwerking tussen Universiteit Utrecht, Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Staatsbosbeheer. Binnen de Hub dragen wetenschappers, studenten en stakeholders bij aan de onderzoeksagenda van Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, die zich richt op bescherming, behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed. "Het behouden en ontwikkelen van natuur is een van de ambities van Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, maar kan een uitdaging zijn door onder andere het veranderende klimaat. Inzicht in klimaatslim bosbeheer staat hierbij centraal en is waardevolle kennis voor lokale grondeigenaren," zegt Gijs de Kruif, directeur van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

In dit project combineren we klimaat- en bodemgegevens met boomgroeigegevens om ons begrip van het functioneren van bossen te vergroten.

Bijdrage aan Europese monitoring en evaluatie

"Bossen zijn belangrijk in het Nederlandse landschap, maar hebben het moeilijk. In dit project combineren we klimaat- en bodemgegevens met boomgroeigegevens om ons begrip van het functioneren van bossen te vergroten," legt Dr. Marijke van Kuijk, Faculteit Natuurwetenschappen, Universiteit Utrecht, uit.

Het door EFI gefinancierde onderzoek zal de overleving en groei van droogtetolerante jonge boompjes in nieuwe veldproeven monitoren en deze vergelijken met lokale groeiomstandigheden, waaronder licht, temperatuur, regenval en bodemkwaliteit. Bestaande percelen zullen worden onderzocht om te zien hoe deze groeicondities zich verhouden tot historische gegevens over de groei en conditie van deze bosopstanden. Om ervoor te zorgen dat de geleerde lessen in de praktijk kunnen worden toegepast, zullen de onderzoeksresultaten worden opgenomen in het ForestWard Observatory, een Europees monitoring- en evaluatie-instrument dat bijdraagt aan het begrip van de impact van klimaatverandering op bossen en een kennisbasis biedt voor duurzame besluitvorming over bosbeheer.