6 december 2018

Filosoof Jeroen Hopster werkt mee aan tv-serie Food for Thought

In de tv-serie Food for Thought gaan filosofen en studenten met elkaar in discussie. Tijdens het  maken van de tv-serie werden de studenten en filosofen vergezeld door schrijver/filosoof drs. Jeroen Hopster (Filosofie en Religiewetenschappen). Hij schreef naar aanleiding van de gesprekken het boek Food for Thought: Wereldfilosofie aan de keukentafel, een filosofisch kookboek.

In de tv-serie gaan zeven jongen mensen de dialoog aan met zeven filosofen. Omdat eten bij uitstek de manier is om mensen te verbinden, wordt er samen gekookt en gegeten. Tijdens het dineren gaan de studenten en filosofen in op cruciale levensvragen. Door filosofie de keuken in te brengen wordt theorie omgezet in praktijk: de groep kauwt op nieuwe ideeën en concepten en inspireert elkaar.

De zeven filosofen zijn experts op verschillende gebieden van de filosofie. Samen brengen zij hun verschillende invalshoeken bij elkaar om te zoeken naar oplossingen voor urgente vraagstukken. We leven in een extreem complexe wereld waarin we moeten leren om te gaan met de steeds veranderende realiteit. Hoe navigeren we ons door deze onzeker wereld? Hoe kunnen we deze wereld veranderen? En waar moeten we überhaupt beginnen met het zoeken naar antwoorden?

Het boek

Jeroen Hopster schreef naar aanleiding van de gesprekken het boek Food for Thought: Wereldfilosofie aan de keukentafel., een filosofisch kookboek. Elk hoofdstuk van het boekt focust zich op een filosofisch perspectief dat ons helpt antwoorden te vinden op cruciale levensvragen: tijdloze vragen waar we eeuwig over kunnen filosoferen, maar die meer relevant zijn dan ooit. Het boek beschrijft de uitkomsten van de gesprekken die tijdens het koken ontstaan zijn op een toegankelijke manier. De editie is compact en kleurvol en staat vol met illustraties. De recepten die tijdens de tv-series zijn bereid zijn ook in het boek aanwezig.

Meer informatie is beschikbaar in het Engels.