Filmreeks Science & Fiction: Wie doet er mee?

Tekst in beeld: Filmreeks Science & Fiction: Wie doet er mee?

De filmreeks Science & Fiction is weer terug, dit jaar met als thema: Wie doet er mee? Op vier avonden in mei en juni 2023 vertonen Louis Hartlooper Complex en USBO vier bijzondere films die je aan het denken zetten, ingeleid door wetenschappers. We gaan van start op dinsdag 16 mei 2023 met de film Les Misérables (2019) en een inleiding door Koen Damhuis. Daarna volgen nog drie avonden met prikkelende wetenschap en films van betekenis.

Programma
 

  • Dinsdag 16 mei 2023: Les Misérables (Ladj Ly, 2019). Inleiding : Koen Damhuis.
  • Dinsdag 30 mei 2023: Dear Comrades! (Andrei Konchalovsky, 2020). Inleiding (Engelstalig): Ozan Alakavuklar
  • Dinsdag 13 juni 2023: The Florida Project (Sean Baker, 2017). Inleiding: Marguerite van den Berg.
  • Dinsdag 27 juni 2023: Marvin ou la Belle Education (Anne Fontaine, 2017). Inleiding: Meike Bokhorst.

Wie doet er mee?


Ons samenleven staat onder druk, al zijn er ook tekenen van hoop. Mensen wenden zich af van wetten, regels en instituties. Anderen nemen juist zelf het initiatief om op te pakken wat onvermijdelijk blijft liggen. Er zijn burgers die zich niet langer herkennen in politieke besluiten, gesymboliseerd door gele hesjes, omgekeerde vlaggen, geblokkeerde snelwegen of beschadigde kunstwerken. Sommigen gaan niet meer stemmen, anderen klagen omdat zij zich niet gehoord voelen. Anderzijds zijn er burgers die zelf vormgeven aan sociale veranderingen en alternatieven aanbieden voor traditionele manieren van organiseren door de overheid of het bedrijfsleven. Daar komen hoopvolle initiatieven uit voort die laten zien dat onze samenleving hoe dan ook vitaal en weerbaar is.

De democratische samenleving zoals we die decennialang gekend hebben, staat onder druk. Langzaam dringen onomkeerbare veranderingen door. Wie hoort erbij en wie doet er nog mee? Wat worden de contouren van het nieuwe sociale contract tussen burgers, bedrijven en overheid? Wat is een rechtvaardige manier om verantwoordelijkheden te delen? 

We willen daar met een paar indrukwekkende films en de inzichten van wetenschappers langer bij stilstaan. Kom kijken, kom luisteren en kom meepraten op een (of alle) van deze vier avonden.

Science & Fiction: prikkelende wetenschap en films van betekenis


Science & Fiction brengt prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. De reeks is een initiatief van Louis Hartlooper Complex en het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. In de geest van filmexplicateur Louis Hartlooper houden wetenschappelijke onderzoekers van de Universiteit Utrecht een korte inleiding bij iedere film. Na afloop kunnen bezoekers met hen in gesprek.

Meer informatie


Wil je meer weten over tickets, de films, de inleiders en de filmreeks, ga dan naar de website van Science & Fiction of filmtheater Louis Hartlooper Complex:

Ga naar de website van Science & Fiction
Koop je tickets bij Louis Hartlooper Complex