Filmreeks Science & Fiction: OPEN OPEN OPEN

Filmposter filmreeks Science & Fiction 2022

Op dinsdag 10 mei gaat de elfde editie van de filmreeks Science & Fiction van start. Ook dit jaar laten filmtheater Louis Hartlooper Complex en de Universiteit Utrecht op vier avonden bijzondere films zien, met een inleiding door wetenschappers. Films die je aan het denken zetten, dit jaar over verschillende facetten van openheid. Openheid in de wetenschap, in Europa, in de relatie tussen politiek, bestuur en media en openheid in plaats van discriminatie. Prikkelende wetenschap en films van betekenis komen samen in de filmreeks Science & Fiction: OPEN OPEN OPEN.

Science & Fiction gaat op dinsdag 10 mei van start met Shoplifters (Hirokazu Kore-Eda, 2018) en een inleiding door Joost de Laat, hoogleraar Global Economic Challenges, verbonden aan het Centre for Global Challenges van de Universiteit Utrecht. Als lid van het Open Science team van de Universiteit Utrecht neemt hij ons mee in de open samenwerking tussen wetenschappers, ervaringsdeskundigen en mensen uit de dagelijkse praktijk. Zoals op alle avonden in deze filmreeks, kunnen bezoekers na afloop van de film met hem in gesprek.

Programma
 

  • Dinsdag 10 mei: Shoplifters (Hirokazu Kore-Eda, 2018) met een inleiding van Joost de Laat
  • Dinsdag 24 mei: Burn after reading (Joel en Ethan Coen, 2008) met een inleiding van Rianne Dekker
  • Dinsdag 7 juni: Cold war (Pawel Pawlikowski, 2018) met een inleiding van Trineke Palm
  • Dinsdag 21 juni: Get out (Jordan Peele, 2016) met een inleiding van Sander Kramer

Science & Fiction: prikkelende wetenschap en films van betekenis


‘Open open open / moet het zijn’ zong de Nederlandse band The Scene in 1992 en dat is het thema van de elfde editie van de filmreeks Science & Fiction. Staan we in de EU wel echt open voor nieuwe invloeden? Wat is ‘Open Science’ en waarom is dat belangrijk? Is openheid een onaantastbare waarde voor de overheid, als het gaat om de relatie met media, beleid en veiligheid? En hoe zit het nu echt met onze openheid voor diversiteit en andere perspectieven? Het lijkt zo vanzelfsprekend om te zeggen: openheid moet, openheid is goed. Maar openheid kan ook naïviteit, kortzichtigheid betekenen. Al met al een goede reden om er met een paar prachtige films en de inzichten van wetenschappers langer bij stil te staan. Kom kijken, kom luisteren en kom meepraten.

Science & Fiction brengt prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. De reeks is een initiatief van het Utrechtse filmtheater Louis Hartlooper Complex en het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht.

Meer informatie
 

  • Meer over de films, de inleiders en de filmreeks: www.uu.nl/usbo/sciencefiction
  • Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
  • Kaartjes zijn online en aan de kassa verkrijgbaar van het Louis Hartlooper Complex: www.hartlooper.nl

Of download the flyer met het volledige programma:

Download de flyer (pdf)