21 december 2017

Eindhovens Dagblad

Fijnstof opvangen in garage

'Longen van de stad' gaat Eindhoven een wereldprimeur opleveren, verwachten de deelnemers aan een drie maanden durend onderzoek naar de mogelijkheden om lucht te zuiveren van fijnstof.

Onderzoek morgen van start

Tot eind maart staat er naast de inrit van de parkeergarage op het plein een huis met puntdak opgesteld. Het is onderdeel van het wetenschappelijk onderzoek dat morgen van start gaat naar de mogelijkheid om fijnstof af te vangen door het elektrisch te laden. In het 'glazen' huis staan op anderhalve meter hoogte dertig kasten met elektrisch geladen panelen. Aangezogen lucht stroomt daarlangs, waarbij het fijnstof samenklontert en op de panelen achterblijft.

Behalve opdrachtgever de gemeente Eindhoven doen ook de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit Maastricht en het IRAS instituut van de Universiteit Utrecht mee aan het onderzoek, dat drie maanden gaat duren.

Het volledige artikel is verschenen in het Eindhovens Dagblad, 21 december 2017.