Feit of fabel: hoe veilig zijn tampons eigenlijk?

Marie Claire

Over tampons duiken regelmatig verontrustende verhalen op. Je kunt er toxic shock syndrome van krijgen en nu blijken er ook allerlei schadelijke stoffen in te zitten. Maar wat is daar wetenschappelijk van waar?

Shock syndrome

In Frankrijk laaide de tampondiscussie recent op naar aanleiding van de in september uitgezonden documentaire Tampon, our closest enemy op France 5, waarin twee vrouwen worden geportretteerd die bijna overleden waren aan het toxic shock syndrome. In de documentaire, die te zien is op in de bloedbaan terecht kan komen. Meestal kan het afweersysteem deze gifstoffen prima onschadelijk maken, maar bij sommige mensen werkt het niet goed. In dat geval treedt er een ernstige allergische reactie op, een soort bloedvergiftiging, die acute, heftige symptomen geeft. Hoge koorts van vaak meer dan 39 graden Celsius, overgeven, diarree, uitslag die op zonnebrand lijkt, duizeligheid en flauwvallen. Organen kunnen (tijdelijk) uitvallen en in 5 procent van de gevallen loopt het dodelijk af.

Er zijn ook gevallen bekend, zoals dat van het Amerikaanse model Lauren Wasser, waarbij als gevolg van de YouTube, wordt de suggestie gewekt dat er een verband zou zijn met gifstoffen in tampons. De betreffende journalisten lieten tampons onderzoeken en diverse gevaarlijke stoffen werden aangetoond. Eng en onheilspellend, maar de vraag is: gaat het om hoeveelheden die ook daadwerkelijk schadelijk zijn? Tijd om de feiten op een rij te zetten.

(...)

Blootstellingen

Daarnaast zitten er in tampons geurneutraliserende stoffen, parfums en sporen van bestrijdingsmiddelen. Jawel. Omdat katoen nogal gevoelig is voor ziekten, worden er bij het verbouwen van katoenplanten relatief veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zoals het beruchte glyfosaat, een stof die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is. Alleen geldt ook hier dat dit alleen schadelijk is bij een aanzienlijke mate van blootstelling. Bestrijdingsmiddelen krijgen we ook op andere manieren binnen, met name via onze voeding. De hoeveelheid die je via tampons binnenkrijgt is verwaarloosbaar klein, zelfs als je ze elke maand gebruikt. Marjorie van Duursen, toxicoloog aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen: "De blootstelling aan dioxine, hormoonverstorende stoffen en bestrijdingsmiddelen via tampons is vele malen lager dan die via andere bronnen, zoals cosmetica, voeding en verpakkingsmaterialen. Ik heb nog nooit een verband gezien tussen tampons en baarmoederhalskanker of andere ziekten."

Het volledige artikel is verschenen in Marie Claire, 14 januari 2018