Faculteit Geesteswetenschappen verwelkomt vier nieuwe hoogleraren
Kathrin Thiele, Danielle van den Heuvel, Birgit M. Kaiser en Cadence Kinsey benoemd
Deze zomer zijn aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht vier nieuwe hoogleraren benoemd. Kathrin Thiele is sinds 15 juli hoogleraar Gender, cultuur en ecologieën. En sinds 1 september zijn ook hoogleraar Sociale en economische geschiedenis Danielle van den Heuvel, hoogleraar Vergelijkende literatuurwetenschap Birgit M. Kaiser en hoogleraar Hedendaagse kunst en globale en sociale uitdagingen Cadence Kinsey in hun nieuwe functie gestart.
Gender, cultuur en ecologieën
Kathrin Thiele heeft jarenlange onderzoekservaring als queer feminist en cultuurcriticus en is sinds 2010 als universitair docent verbonden aan de Utrechtse faculteit Geesteswetenschappen. “Mijn leerstoel richt zich op interdisciplinair onderzoek naar de complexe ‘ecologieën’ van inclusieprocessen voor een planetaire verandering. Als hoogleraar Gender, cultuur en ecologieën kijk ik ernaar uit met deze onderzoekslijn om verder bij te dragen aan de rijke traditie van Gender Studies aan onze faculteit en universiteit.”
Volgens Thiele is het cruciaal om de scheiding tussen natuur en cultuur te doorbreken, zeker in het licht van de huidige wereldwijde uitdagingen. “We moeten inzicht krijgen in ecologische verbindingen, en het perspectief van de geesteswetenschappen kan een belangrijke rol spelen in discussies hierover. Dat kan namelijk de systematische problemen van in- en uitsluiting, die zijn geworteld in koloniale, patriarchale en kapitalistische structuren, blootleggen en aanpakken.”
Sociale en economische geschiedenis
In haar onderzoek richt Danielle van den Heuvel zich op machtsdynamieken, genderrelaties en de geschiedenis van ‘vergeten groepen’ tijdens historische maatschappelijke veranderingen. “Dat ga ik ook als hoogleraar Sociale en economische geschiedenis doen, met een focus op de alledaagse ervaringen van stadsbewoners tussen 1500 en 1800.”
“Utrechtse sociaaleconomische historici zijn wereldberoemd om hun reconstructies van historische economieën op basis van big data. Alleen is er een groeiend besef dat de gebruikte data belangrijke groepen, zoals vrouwen en migranten, onvoldoende representeren. Mijn onderzoek richt zich daarom ook op het ontwikkelen van nieuwe methoden, met behulp van Digital Humanities, om betere data over en inzichten in historische samenlevingen te verkrijgen. Ik kijk ernaar uit om samen met collega’s uit andere disciplines binnen de faculteit deze en vergelijkbare vraagstukken op te lossen.”
Vergelijkende literatuurwetenschap
Birgit M. Kaiser doet onderzoek naar narratieven en poëzie in het Frans, Duits en Engels, van circa 1800 tot heden. In 2007 begon ze haar carrière aan de Universiteit Utrecht als universitair docent Vergelijkende literatuur. “Nu wil ik mijn leerstoel Vergelijkende literatuurwetenschap volledig wijden aan post- en dekoloniale literaire kritiek en het bestuderen van hedendaagse theorieën over subjectiviteit, met aandacht voor meertaligheid en (on)vertaalbaarheid.”
Kaiser beschouwt literatuur als een unieke vorm van kennisproductie, cruciaal voor het begrijpen van de sociaal-culturele wereld om ons heen. “Ik ben geïnteresseerd in vragen zoals hoe het moderne idee van de ‘zelf’ is verweven met koloniale othering en het paradigma van de natiestaat. En hoe experimenteren fictie en poëzie bijvoorbeeld met alternatieve, feministische en ec(h)ologische verhalen over identiteit?”
Hedendaagse kunst en globale en sociale uitdagingen
Als hoogleraar Hedendaagse kunst en globale en sociale uitdagingen onderzoekt Cadence Kinsey de manier waarop verschillende visuele culturen, van kunst tot design en media, reageren op de grote uitdagingen van onze tijd, deze weerspiegelen en reproduceren. “Ik geloof echt dat een analyse van het visuele kan bijdragen aan het begrip van het sociale”, vertelt ze.
Kinseys interesse ligt met name bij de manier waarop sociale, economische en ecologische factoren identiteit vormen en ons denken daarover beïnvloeden. “Aan de Universiteit Utrecht ga ik verder werken aan mijn nieuwe project, dat de relatie tussen beeld en ongelijkheid onder de loep neemt. Centraal hierin staat het kunstwerk: omdat beeld de samenleving niet alleen weerspiegelt, maar ook actief vormgeeft, kijk ik naar de manieren waarop ongelijkheid wordt weergegeven en gemedieerd, zowel in kunst als in bredere visuele culturen.”