Faculteit Diergeneeskunde bindt de strijd aan met erfelijke kanker bij honden
Persbericht van de Universiteit Utrecht
Kanker bij honden kan erfelijk zijn en rasgebonden. Selectie van rassen verhoogt het risico op erfelijke ziektes, zoals kanker. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht doet onderzoek naar erfelijke vormen van kanker bij honden en ontwikkelt betrouwbare DNA-tests om erfelijke aanleg op te sporen en deze aandoeningen terug te dringen.
Kanker is een van de ernstigste gezondheidsproblemen bij huisdieren en een van de belangrijkste doodsoorzaken. Hondenbezitters beseffen vaak niet dat kanker erfelijk kan zijn en dat bepaalde rassen een groter risico lopen. Zo is de kans op kanker bij Berner Sennenhonden en Flatcoated retrievers zelfs vijftig tot zestig procent, tien keer groter dan bij andere hondenrassen. Het gaat bovendien om tumoren die moeilijk behandelbaar zijn.
Gezondheidsproblemen aanpakken
“Door het stelselmatig selecteren van bepaalde kenmerken, vergroot je de kans op erfelijke aandoeningen, zoals kanker”, zegt prof. dr. Jan Rothuizen, coördinator van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde. “Wij willen mensen daarvan bewust maken. Als je een rashond aanschaft, zorg dan dat je weet dat het dier op een gezonde manier is gefokt.”
Om gezondheidsproblemen in de rashondensector effectief aan te pakken, verzamelt het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren gegevens van dierenartsenpraktijken in Nederland. Via deze database wil het problemen in kaart brengen en zorgen dat rasdierfokkers gezonder kunnen fokken. Het UU Kankercentrum voor Dieren, gespecialiseerd in de behandeling van kanker (tumoren) bij honden en katten, ziet elke dag voorbeelden van erfelijke aandoeningen als gevolg van fokken. “Dat moet effectief worden aangepakt”, aldus Rothuizen. “Wij staan niet werkloos aan de kant, maar zijn hard bezig om er echt iets aan te doen.”
Rashondengids
Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) komt begin oktober met een rashondengids (online), waarin 36 rassen en hun genetische aandoeningen staan beschreven. “We hebben daarvoor gegevens gebruikt van het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren”, zegt bestuursvoorzitter van het LICG prof. dr. Erik Teske. “Zo hopen wij de gezondheidsproblemen van rashonden te verbeteren. Wij hebben in Utrecht een uniek samenwerkingsverband. Nergens anders ter wereld vind je zo’n grote concentratie van kennis en expertise op het gebied van kanker bij dieren.”
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) ondersteunt het onderzoek naar erfelijke ziektes bij huisdieren.
Meer informatie: Marieke Veldman, afdeling Communicatie & Marketing faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, (030) 253 3430, m.m.veldman@uu.nl.