25 april 2017

Expertmeeting poëzieambassadeurs

© iStockphoto.com/yuriz

Op 2 en 3 mei a.s. komt te Utrecht een aantal dichters, wetenschappers en vertegenwoordigers van culturele en creatieve organisaties die zich met internationale poëzie en haar verspreiding bezig houden, bij elkaar om zich als zogeheten poëzieambassadeurs te buigen over de mogelijkheden van samenwerking en professioneel en innovatief toe te werken naar een Europees gedeelde canonisering van cultureel en maatschappelijk betekenisvolle poëzie van dichters tussen de 40 en 65 jaar oud.

Bij de expertmeeting zijn behalve de ICON-onderzoeksgroep Literatuur onder andere ook Poetry International Rotterdam, het Centre Internationale de Poésie Marseille, de DAAD, het Lyrik Kabinett München, de tijdschriften Terras en The Wolf, het Poëziecentrum Gent, deBuren Brussel, Newcastle University, Poetry International en de Baltic Sea Library betrokken. De expertmeeting wordt geopend door prof. dr. Geert Buelens en afgesloten met een publieksavond te Amsterdam waar de dichters Ken Babstock (Canada) en Monika Rinck (Duitsland) zullen optreden samen met de Nederlandse dichters Mustafa Stitou en Erik Lindner. Op die avond wordt tevens de Nederlandse vertaling van Babstocks bundel Sigint door de Utrechtse masterstudente Jeske van der Velden ten doop gehouden.

De expertmeeting wordt mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, deBuren, het Poëziecentrum Gent, Terras en ICON Literature. Organisatie door Erik Lindner & prof. dr. Ton Naaijkens, contactpersoon Ton Naaijkens (a.b.m.naaijkens@uu.nl).