Expertisecentrum Genetica ontvangt $200,000 voor onderzoek naar Dobermann hepatitis

Het Expertisecentrum Genetica van de faculteit Diergeneeskunde heeft een donatie van $200.000,- (€184.700,-) gekregen van de Morris Animal Foundation, voor onderzoek naar de genetische achtergrond van Dobermann hepatitis. Hiermee krijgt het onderzoek de komende 3 jaar een belangrijke impuls.

Dobermanns lijden vaker aan leverontstekingen (hepatitis) dan andere hondenrassen en de ziekte heeft vaak een dodelijke afloop. In de jaren negentig deed Dr. Paul Mandigers al onderzoek naar Dobermann hepatitis en ontdekte dat koperstapeling een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van de ziekte. Dr. Hille Fieten vond dat bij Dobermanns dezelfde mutaties een rol spelen als in de Labrador retriever.

Uit onderzoek blijkt dat naast koperstapeling, ook auto-immuniteit een rol speelt. Met de subsidie van de Morris Animal Foundation krijgen Dr. Paul Mandigers, Dr. Peter Leegwater en Dr. Hille Fieten de mogelijkheid om het onderzoek voort te zetten. Het doel is om te komen tot een betere diagnostische mogelijkheid en een genetische test die ingezet kan worden in de fokkerij. Hiermee hopen de onderzoekers de prevalentie van Dobermann hepatitis in de populatie te doen afnemen.

Over de Morris Animal Foundation
De Morris Animal Foundation is een van 's werelds grootste financiers voor onderzoek naar diergezondheid. Ze ondersteunen innovatieve onderzoekers die de gezondheid van verschillende diersoorten op allerlei locaties bevorderen. Hun onderzoeksprogramma accepteert voorstellen op drie overkoepelende gebieden: kleine gezelschapsdieren (honden en katten), grote huisdieren (paardachtigen, kameelachtigen) en wilde dieren (waaronder reptielen, amfibieën en exotische huisdieren).