22 maart 2016

Evina Steinova in NRC over symbolen in marges van middeleeuwse boeken

12th-century annotated manuscript © Leiden University Library, Special Collections

In de marges van vroegmiddeleeuwse handschriften gebruikten lezers allerlei symbooltjes om bijvoorbeeld belangrijke passages te markeren of aan te geven dat ze het niet met de tekst eens waren. Evina Steinova onderzocht deze tekens en vertelt erover in NRC Handelsblad en NRC.next op 18 maart, de dag van haar promotie.

Dr. Evina Steinova

De gebruikte symbolen waren per regio verschillend, waardoor ze nu een handvat voor onderzoekers bieden om de herkomst van de vroegmiddeleeuwse lezers te identificeren. Steinova noemt het voorbeeld van een negende-eeuws handschrift dat in Zuid-Duitsland is gemaakt, maar tekens in de kantlijn bevat die daar door een Ierse monnik moeten zijn aangebracht. "Wetenschap bedrijven was in die tijd rondreizen", zegt Steinova.