Eveline Deneer wint belangrijkste kunsthistorische prijs van Nederland

Genomineerden Karel van Manderprijs 2022. © Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici
Eveline Deneer met de genomineerden en voorzitter van de jury Lidewij de Koekkoek. © Lotte Bosch

Universitair docent Kunstgeschiedenis Eveline Deneer heeft onlangs de Karel van Manderprijs 2022 ontvangen voor haar proefschrift ‘Une autre histoire’. De Karel van Manderprijs is de belangrijkste kunsthistorische prijs van Nederland.

Historiserende kunst

In haar proefschrift schrijft Deneer over vroeg negentiende-eeuwse historiserende kunst, onder de titel ‘Une autre histoire: Imaginaires historiques « privés » dans la peinture européenne au début du XIXe siècle, entre passé national et histoire partagée. Proefschrift Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne’.

De verbeelding van het familiale en persoonlijke leven in het verleden in Europa staat erin centraal, met een bijzondere focus op de historiserende kunst in Frankrijk, Duitsland en Italië. Voor haar onderzoek gebruikte Deneer (deels nog niet eerder bestudeerd) bronnenmateriaal in vijf of zes talen. Ook keek ze over de traditionele onderscheiding tussen ‘hoge kunst’ en ‘lage kunst’ heen.

Juryrapport

De jury schrijft over Deneers proefschrift: “Haar werk is ronduit grensverleggend, letterlijk en figuurlijk, en dat op verscheidene manieren. In de eerste plaats maakt haar studie de vaak gehoorde belofte van een transnationale kunstgeschiedenis eindelijk helemaal waar: zonder regionale eigenheid te vergeten, legt de auteur sterk de klemtoon op dialoog en uitwisseling tussen verschillende landen en streken in de ontwikkeling van de kunst die hier bestudeerd wordt; kunst die vanwege het historiserende karakter nochtans vaak in een sterk nationaal gedefinieerd kader wordt geplaatst.”

Karel van Manderprijs

De Karel van Manderprijs is vernoemd naar Karel van Mander (1548-1606), de grondlegger van de Nederlandse kunstgeschiedenis, en wordt sinds 1958 jaarlijks uitgereikt. Waardevolle wetenschappelijke kunsthistorische publicaties van Nederlandse of in Nederland werkzame kunst- of architectuurhistorici, die op een overtuigende wijze nieuw licht werpt op een deel van de kunstgeschiedenis, komen in aanmerking.

De prijs bestaat uit een bedrag van 1500 euro en een trofee, ontworpen door Daphna Laurens.