21 maart 2018

Europese universiteiten: ‘verdubbel budget voor onderzoek, innovatie en onderwijs’

Op initiatief van de League of European Research Universities (LERU), roepen dertien Europese verenigingen van universiteiten de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad op om de begroting voor onderzoek, innovatie en onderwijs te verdubbelen in het volgende Multi-Annual Financial Framework (MFK).

De universiteiten hebben een verklaring (pdf) uitgegeven, waarin gesteld wordt dat de universiteiten volledig ondersteunen wat Commissievoorzitter Juncker vorige week woensdag in het Europees Parlement heeft gezegd over de financiering van Horizon 2020 en KP9: verdubbel het huidige budget van 80 miljard euro naar 160 miljard euro.

Gezamenlijke actie

Deze verklaring is een eerste initiatief van de universitaire verenigingen in de aanloop naar de publicatie (en de goedkeuring) van het ontwerp-MFK en de ontwerpprogramma's voor onderzoek, innovatie en onderwijs in mei / juni 2018. Meer gezamenlijke acties zullen volgen

LERU-voorzitter en rector van de Universiteit Utrecht, Bert van der Zwaan: “We hebben als LERU het initiatief genomen voor een ongekend brede lobby. We pleiten met de gehele Europese universitaire sector voor een verdubbeling van budget voor onderwijs, onderzoek en innovatie. Zo kan echt geïnvesteerd worden in de toekomst van Europa.

Een groter budget is nodig voor een veerkrachtiger samenleving met minder ongelijkheid.
Rector magnificus en voorzitter van de LERU

“Met dit extra geld kan ons continent een leidende wereldpositie verwerven op gebieden als de circulaire economie, bestrijding van infectieziekten en duurzame ontwikkeling. Een groter budget is daarnaast nodig voor een veerkrachtiger samenleving met minder ongelijkheid. Het huidige Horizons 2020 programma is met 80 miljard euro voor 7 jaar succesvol, maar in feite te krap. Slechts 1 op de 5 onderzoeksvoorstellen kan worden gehonoreerd en de studentenmobiliteit is bijvoorbeeld slechts 5%, ver onder de in Bologna afgesproken norm van 20%.

“Binnenkort worden nieuwe afspraken gemaakt. Europa moet nu handelen en daarvoor moeten nationale regeringen én Brussel de handen ineen slaan.”

De 13 verenigingen van universiteiten zijn are : CESAER, CLUSTER, Coïmbra Group, EARMA, EASSH, ECIU, EUA, The Guild, IDEA League, LERU, SEFI, UNICA and YERUN.