Eten

Wat kan ik doen?

Onze voedselkeuzes hebben een grote impact op de klimaatverandering. Maar wist je dat je voedselkeuzes ook een grote impact hebben op de biodiversiteit, zowel plaatselijk als wereldwijd? Het volgen van deze simpele tips verminderd je impact op de biodiversiteit, terwijl ook je gezondheid vooruit gaat. Dus pak je boodschappenlijstje en zorg dat de producten die je koopt de volgende keer dat je boodschappen doet natuurbestendig zijn.

Eet meer planten en minder dieren

We kunnen het kort houden, want je hebt het waarschijnlijk al eerder gehoord: zorgen dat je dieet bestaat uit vooral plantaardige ingrediënten maakt een verschil als het aankomt op biodiversiteit. Voor elke kilo vlees is gemiddeld vijf kilo plantaardig materiaal nodig. De ruimte voor zowel vee als hun voer vervangt vaak wilde natuur. Stel je de natuurruimte voor die we kunnen winnen als we allemaal een plantaardig dieet zouden kiezen! Wil je de beste veganistische en vegetarische opties bij jou in de buurt vinden? Download de HappyCow app of de Abillion app

Eet plaatselijk en seizoensgebonden

Eet mee met de seizoenen. Onze geglobaliseerde wereld biedt de mogelijkheid om altijd elke soort groente of fruit te eten die je je kan wensen, maar dat is niet alleen positief nieuws! Fruit of groente die in de winter wordt verkocht, komen vaak van de andere kant van de wereld en het transport van dit soort producten veroorzaakt veel schade aan het milieu. Lees de etiketten op het voedsel dat je koopt. Tijdens de zomer komt het meeste fruit uit Europa, zelfs uit Nederland. Hoe dichterbij, hoe beter!

Elke supermarkt heeft een aantal opties in hun assortiment die het mogelijk maken om je boodschappen plaatselijk en binnen het seizoen te doen. Heb je meer tijd? Neem dan een kijkje in je buurt of stad. Er zijn veel ondernemers die plaatselijke (biologische) producten verkopen. Bezoek de website Loka Loka, waarop je plaatselijke bedrijven kunt vinden die groente, fruit, bier, wijn, kaas, brood, etc. verkopen. Op die manier steun je niet alleen plaatselijke ondernemers, maar ook biodiversiteit wereldwijd!

European Organic Logo

Eet biologisch

Eitje: Pesticiden zijn het bewezen doodvonnis voor de bestuivers die we hard nodig hebben. Het eten van biologisch voedsel betekent veel minder pesticiden en meer kansen voor bijen. Er zijn dan wel logo's in overvloed, maar het Europees biologisch keurmerk is betrouwbaar, wijdverspreid en makkelijk te vinden.

Verspil geen voedsel

Voedselverspilling is een groot probleem in onze moderne samenleving. Het weggooien van voedsel is eigenlijk het weggooien van energie en grondstoffen, wat niet goed is voor de biodiversiteit. Een mogelijke oplossing is het iets anders interpreteren van de houdbaarheidsdatum. Mensen halen vaak ‘te gebruiken tot’ data en ‘houdbaarheidsdata’ door elkaar. De te gebruiken tot-datum is de uiterste datum waarvan de leverancier kan garanderen dat het voedsel van hoge kwaliteit is. Dat betekent niet dat het voedsel de volgende dag gaat rotten. De gouden tip is: gebruik je zintuigen! Je kunt het voedsel bekijken, ruiken en er zelfs een beetje van proeven om te bepalen wat voor kwaliteit het is. Zelfs het weggooien van groen afval kan duurzamer worden gedaan. Geplette eierschalen, koffieresidu en bananenschillen verrichten wonderen voor de kwaliteit van de grond. Je kunt ze rechtstreeks in je tuin gooien. Eventueel kun je  bij de gemeente een bruine container aanvragen om je organisch afval te composteren. Voor Utrecht vind je hier meer informatie. 


Meer informatie

  • Word lid van Groentetas, een studenteninitiatief dat wekelijks geredde en lokale groenten verkoopt. 
  • Word lid van de Vegan Student Association om deel te nemen aan leuke activiteiten en krijg korting op veganistisch eten in heel Utrecht! 
  • Woon de zero-waste lunches bij van de Green Office. 
  • Leer meer over de voordelen van plantaardig eten en over de negatieve gevolgen van veeteelt in de documentaires Kiss the Ground, Cowspiracy, Seaspiracy en Game Changers.