ESF Award 2020 naar Weten Wat Werkt

Weten wat werkt

Op woensdag 11 november is bekend gemaakt dat het onderzoeksproject Weten Wat Werkt de Europees Sociaal Fonds (ESF) Award 2020 heeft gekregen. ‘Weten Wat Werkt: Samen werken aan een betere bijstand’ is een samenwerkingsproject van onderzoekers van Utrecht University School of Economics (U.S.E.) en de Gemeente Utrecht. Namens Bas van ’t Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, reikte een vakjury de Award in een online uitzending uit.

In de maand oktober kon gestemd worden op tien inspirerende promotiefilmpjes van ESF-projecten. Zes projecten gingen naar de finale tijdens het online ESF-evenement op 11 november. Een vakjury bepaalde de uiteindelijke winnaar, en prees met name de samenwerking van uitvoering, beleid en wetenschappelijk onderzoek in Weten Wat Werkt.

Pitch en video over Weten Wat Werkt

Roger van Loon, voormalig projectleider van Weten Wat Werkt vanuit de Gemeente Utrecht, hield een pitch voor de ESF Awards:

‘We hebben dit project aangemeld voor de ESF-award omdat we met hulp van ESF hebben geëxperimenteerd met bestaande wetgeving met een wetenschappelijke analyse. Dat is nog nooit eerder gedaan en dat verdient in onze ogen navolging. Zo is dit project een voorbeeld van innovatie om de economische en sociale samenhang te versterken, en laat dat nu net de taakomschrijving van ESF zijn!

De samenwerking van werkmatchers, beleidsmakers en onderzoekers zorgden voor een zeer veelzijdige dynamiek van dit experiment. Met elkaar in de praktijk leren om te weten wat werkt en vanuit de wetenschap meten wat werkt. En de resultaten lieten duidelijk zien dat een andere bijstand ook echt werkt. ‘

De genomineerde ESF-projecten wonnen een promotiefilmpje van hun project. Zij kregen een filmploeg over de vloer die vastlegde waarom het Europees Sociaal Fonds voor deelnemers aan deze projecten het verschil maakt. Dit was de video die in de Gemeente Utrecht werd gemaakt: https://youtu.be/OyGY8r76uMg

Lees meer over de Award op de website van het Ministerie van Sociale Zaken.

Meer weten over Weten Wat werkt? Kijk dan op onze website of neem contact op met de projectleider vanuit de Utrecht University School of Economics (U.S.E.): Timo Verlaat.