ERC-beurs voor Utrechtse kankeronderzoeker Sabrina Oliveira

Beurs voor verkennen van commerciële potentie van onderzoek

Farmaceutisch wetenschapper Sabrina Oliveira ontvangt een Proof of Concept-beurs van de European Research Council (ERC). De ERC maakte op 25 juli de 62 bekroonde projecten bekend. Proof of Concept-grants, bestaande uit een bedrag van €150.000, zijn bedoeld om onderzoekers te helpen het commerciële of maatschappelijke potentieel van hun werk te verkennen. Oliveira kreeg de subsidie om de technische en commerciële potentie van haar recent ontwikkelde therapie te onderzoeken: nanobody-targeted photodynamic therapy voor hoofd-halskanker.

Hoofd-halskanker is de zesde meest voorkomende vorm van kanker in Europa. De complexiteit van het hoofd-halsgebied beperkt de huidige behandelingsmogelijkheden. Fotodynamische therapie is een veelbelovende lokale behandelmethode die heel gericht het immuunsysteem kan activeren. Bij deze behandeling worden niet-toxische lichtgevoelige deeltjes toegediend en opgenomen door tumorcellen. Vervolgens worden deze geactiveerd door licht van een specifieke golflengte, wat de tumorcellen snel en effectief doodt.

In 2016 ontving Oliveira al een ERC Starting Grant, en in 2012 een VENI-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waardoor ze de mogelijkheid kreeg haar eigen onderzoekslijn te starten, waarin ze haar interesse in kankertherapie en moleculaire imaging-technieken combineert.