24 maart 2017

ERC Advanced Grant voor hoogleraar Algemene Sociale Wetenschappen

Maykel Verkuyten heeft een ERC Advanced Grant ontvangen. Met deze prestigieuze Europese subsidie van 2,3 miljoen euro gaat hij onderzoek doen naar tolerantie. De ERC Advanced Grant is een subsidie voor vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en richtingbepalende senior onderzoekers.

In een samenleving die steeds diverser wordt, is tolerantie een van de  sleutels tot een harmonieus samenleven. Maar wat is tolerantie precies? Verkuyten wil met de toegekende subsidie, die aangevraagd werd onder de titel Intergroup toleration: It’s Nature, Processes, and Consequences for Culturally Diverse Societies, onder meer de onderliggende psychologische aspecten van tolerantie nader bestuderen. Ook vraagt hij zich af wanneer mensen hun tolerantiegrens bereiken. Daarnaast wil de Utrechtse hoogleraar de sociaalpsychologische consequenties verkennen van wat het betekent om getolereerd te worden in de samenleving. 

Derde toekenning

Het is de derde keer dat een onderzoeker van de Utrechtse faculteit Sociale Wetenschappen de ERC Advanced Grant ontvangt. De andere twee laureaten waren de sociologen Marco van Leeuwen, in 2008, en Tanja van der Lippe, in 2013.