ERC Advanced Grant voor Frank van Kuppeveld

Frank van Kuppeveld

Viroloog Frank van Kuppeveld ontvangt een ERC Advanced Grant, de hoogste en meest prestigieuze individuele onderzoekssubsidie van de European Research Council. Aan deze Grant is een bedrag van 2,5 miljoen euro gekoppeld waarmee hij de komende vijf jaar onderzoek gaat doen naar de vermenigvuldiging van enterovirussen. De ERC Advanced Grants zijn onderzoeksgelden die jaarlijks worden toegekend aan uitzonderlijke senior onderzoekers.

VIRLUMINOUS: Illuminating the enteroviral life cycle 

Prof. dr. Frank van Kuppeveld ontvangt de ERC Advanced Grant voor onderzoek naar de levenscyclus van enterovirussen. Dat zijn veelvoorkomende ziekteverwekkers met een grote impact op de maatschappij, zoals het poliovirus, coxsackievirus en het rhinovirus. Zijn onderzoek is gericht op het lokaliseren en aantonen van interacties tussen viraal RNA en virale eiwitten en hoe deze virussen cellulaire eiwitten weten te kapen om zogenaamde replicatie organellen (“virus productie fabrieken”) te vormen. Dit gaat hij met zijn team onderzoeken met geavanceerde fluorescentie microscopie, cryoEM en  state-of-the-art “omics” technieken.

Dit onderzoek moet leiden tot belangrijke nieuwe inzichten in de moleculaire interacties van enterovirussen met gastheercellen en de moleculaire mechanismen waarmee deze virussen zichzelf vermenigvuldigen. Sinds de coronapandemie is de behoefte aan virusremmers onder de aandacht gekomen. De inzichten die we met dit onderzoek verkrijgen zijn essentieel voor de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen.

Frank van Kuppeveld

ERC Grants  

ERC Advanced Grant-ontvangers zijn toponderzoekers die de afgelopen jaren belangrijke onderzoeksresultaten hebben behaald en bezig zijn met baanbrekend onderzoek. Het virusonderzoek van Van Kuppeveld is in het verleden door NWO gehonoreerd met prestigieuze VIDI en VICI beurzen. Daarnaast heeft hij twee grote EU netwerken gecoordineerd op het gebied van virus replicatie en de ontwikkeling van antivirale middelen en is hij onderdeel van veel nationale en internationale consortia.