28 november 2019

Er komt geen 'katten-straatverbod', is dat maar goed ook?

Nederlandse katten zouden jaarlijks verantwoordelijk zijn voor zeker 100 miljoen dode dieren waaronder vogels en vissen. Het overgrote deel van de slachtoffers wordt gemaakt door katten met een eigenaar, de rest door verwilderde huiskatten. Dat zeggen twee onderzoekers van de Universiteit van Tilburg vandaag in Trouw. Daar komt volgens hen bij dat het naar buiten laten van je kat volgens Europese wetgeving strafbaar is.

Toch komt er geen 'katten-straatverbod', zei minister Schouten van Landbouw in de loop van de dag. Partijen in de Tweede Kamer pleiten voor een algemene castratie- en sterilisatieplicht om het overschot aan katten tegen te gaan. Maar een 'katten-straatverbod' gaat te ver, vinden politici in de Tweede Kamer. Volgens PvdA-Kamerlid Moorlag zouden zijn twee katten "helemaal gek" worden als ze niet naar buiten mogen.

[...]

Een enorm dilemma, zegt gedragsbioloog Claudia Vinke van de Universiteit van Utrecht. Kan een kat zijn energie namelijk niet kwijt, dan kun je als baasje gedragsproblemen verwachten. Vinke: "Een kat kan zich gaan likken tot hij kaal wordt of de enkels van de baasjes 's ochtends aanvallen. Ook stress is denkbaar, waardoor een kat bijvoorbeeld gaat overeten."

Het volledige bericht is verschenen op 27 november 2019 op de NOS.