Emma Goldman Award voor Ingrid Robeyns

Emma Goldman Award voor Ingrid Robeyns, fotograaf: Klaus Ranger
Ingrid Robeyns neemt de Emma Goldman Award in ontvangst. Fotograaf: Klaus Ranger

Hoogleraar Ethiek van Instituties Ingrid Robeyns is onderscheiden met de Emma Goldman Award 2021. De prijs wordt toegekend aan getalenteerde en geëngageerde wetenschappers op het gebied van feministische en ongelijkheidskwesties in Europa, en is bedoeld om hun onderzoek te ondersteunen.

Economische Ongelijkheden

Sinds haar doctoraat in 2002 bij Amartya Sen, over "Gender inequality: a Capability Perspective", heeft Ingrid Robeyns haar aandacht verruimd naar ongelijkheden die te maken hebben met klasse (met name: rijkdom), neurodiversiteit, en klimaatverandering. Ze is opgeleid in economie en filosofie en heeft een sterke interesse in feministische economie, economische ethiek en economische ongelijkheden. Ze legt de laatste hand aan het project Fair Limits, dat een filosofische analyse behelst van de grenzen in de verdeling van economische en ecologische hulpbronnen. Hierover publiceerde ze ook een boek in het Nederlands voor een breder publiek, genaamd Rijkdom. In dit boek betoogt zij dat het moreel verwerpelijk is om overmatig rijk te zijn.

Robeyns schrijft ook voor het blog Crooked Timber. In Nederland is ze ook bekend vanwege haar inzet voor betere arbeidsomstandigheden en het terugdraaien van bezuinigingsmaatregelen op universiteiten.

Ik ben zeer blij en vereerd met deze erkenning van mijn werk. Ik hoop de Emma Goldman Award in te kunnen zetten om een boek te schrijven, wellicht over de vraag naar de plaats van werk in het goede leven, en wat te denken van de argumenten dat de genderongelijkheden in betaalde arbeid maatschappelijk problematisch zouden zijn.

Emma Goldwin Award

De Emma Goldman-prijs wordt jaarlijks toegekend aan tussen de 5 en 10 kandidaten. De genomineerden kunnen de prijzen besteden volgens hun eigen onderzoeksplannen, mits deze binnen de doelstellingen van de Flax Stichting vallen en door het bestuur van de stichting worden goedgekeurd.