Emeritus hoogleraar Mayke de Jong verkozen tot Fellow van de British Academy

Emeritus hoogleraar Mayke de Jong
Emeritus hoogleraar Mayke de Jong

Emeritus hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis Mayke de Jong is verkozen tot Corresponding Fellow van de British Academy. Dit jaar verwelkomt de British Academy in totaal 85 nieuwe Fellows, waaronder 52 UK Fellows, 29 Corresponding Fellows en 4 Honorary Fellows. De academici zijn geselecteerd op grond van hun uitmuntende bijdragen aan de geestes- en sociale wetenschappen.

Mayke de Jong

Mayke de Jong is emeritus hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis en gespecialiseerd in de politieke en religieuze geschiedenis van de vroege middeleeuwen. De Jong heeft veel gepubliceerd over het kloosterleven, bijbelcommentaar, boetedoening, de geschiedschrijving en het politieke discours in de Karolingische periode (ca. 750-900). Ze ging in mei 2016 met emeritaat.

De Jongs meest recente monografie is ‘Epitaph for an Era: Politics and Rhetoric in the Carolingian World’ (Cambridge UP, 2019; paperback 2020). En samen met prof. Justin Lake vertaalde ze het ‘Epitaphium Arsenii’ van Paschasius Radbertus, een vertaling die in mei 2020 bij Cambridge UP is verschenen als ‘Confronting Crisis in the Carolingian Empire: Paschasius Radbertus and his Funeral Oration for Wala of Corbie’.

British Academy

De British Academy, opgericht in 1902, is de nationale academie voor geestes- en sociale wetenschappen van het Verenigd Koninkrijk. De Academy bestaat uit meer dan 1600 vooraanstaande wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten en financiert tevens onderzoek. Ook functioneert de Academy als forum voor debat en engagement. 

Tot de huidige Fellows behoren classicus professor Dame Mary Beard, historicus professor Sir Simon Schama en filosoof professor barones Onora O’Neill, terwijl onder anderen Dame Frances Yates, Sir Winston Churchill, Seamus Heaney en Beatrice Webb tot eerdere Fellows behoorden.