5 oktober 2018

Op NPO Radio 1

Els Stronks over populariteit studie Nederlands in buitenland

© iStockphoto.com

Op maandag 1 oktober was prof. dr. Els Stronks (Vroegmoderne literaire cultuur) te gast bij NPO Radio 1 om te spreken over de populariteit van de studie Nederlands in het buitenland.

Het aantal studenten dat start met de studie Nederlands daalt. Waar er in 2008 nog 500 eerstejaars aan de studie begonnen, zijn dit er nu nog maar 200. Waaraan is deze daling te wijten? en wat verklaart de populariteit van de studie in het buitenland?

daling aantal studenten in nederland

Prof. dr. Els Stonks. Foto: Jos Uljee, KB

Het aantal studenten Nederlands in Nederland neemt vermoedelijk af door het als saai ervaren schoolvak en door de focus op betastudies als 'studies voor de slimmen' tegenover cultuurstudies 'waar je weinig mee kan', vertelt Stronks. Er wordt door scholieren vaak - ten onrechte - gedacht dat de toekomst voornamelijk bij de betastudies ligt. Dat het slecht gesteld is met de studie is erg: "er zijn steeds minder academisch geschoolde leraren Nederlands en in het algemeen steeds minder mensen die weet hebben van onze taal en cultuur, bijvoorbeeld bij uitgeverijen of instanties die beleid maken", aldus Stronks. De Nederlandse cultuur, met haar taal en geschiedenis, is echter zeer rijk en het is belangrijk dat er mensen zijn die haar in haar geheel begrijpen.

populariteit buitenland

Maar waarom is de studie dan wel populair in het buitenland? Stronks: "Daar zijn veel redenen voor. Het belangrijkste is dat mensen in het buitenland onze taal en cultuur op prijs stellen, op grond van economische, culturele, diplomatieke en wetenschappelijke redenen". Vooral in Oost-Europese en Zuid-Europese landen blijkt de studie populair, maar ook in Londen kun je Nederlands studeren.

hervorming schoolvak

Een belangrijke stap om de studie in Nederland weer in een beter daglicht te stellen is hervorming van het schoolvak, dat een beter uithangbord en een betere basis moet gaan vormen voor de rijkdom van het vakgebied.