16 maart 2018

Moeten we trots zijn op onze taal, tradities en verleden?

Els Stronks en Martin Bossenbroek discussiëren mee in De Stelling van Nederland

Paul Kruger Church Street Cemetery in Pretoria. Bron: Wikimedia/PHParsons
Paul Kruger Church Street Cemetery in Pretoria. Bron: Wikimedia/PHParsons

Prof. dr. Els Stronks (Nederlandse taal en cultuur) en dr. Martin Bossenbroek (Politieke geschiedenis) discussieerden in tv-programma De Stelling van Nederland mee over de stelling: wij moeten trots zijn op onze taal, tradities en verleden.

Dr. Martin Bossenbroek
Dr. Martin Bossenbroek

Omstreden helden

Felle discussies werden onder andere gevoerd over standbeelden en straatnamen van al dan niet omstreden helden. Een voorbeeld daarvan is Paul Kruger, die een monument had op de Utrechtse Maliebaan dat verdwenen is. Bossenbroek zou graag zien dat dat teruggeplaatst wordt, omdat je aan de hand daarvan een goed verhaal kunt vertellen. "Je kunt aan de hand van dat standbeeld van Paul Kruger laten zien dat tussen 1900-1945 de Boeren mateloos populair waren in Nederland. Je kunt ook laten zien dat in de jaren tachtig de apartheid werd verguisd. Vervolgens kun je laten zien dat in 2018 het standbeeld wordt teruggezet om Paul Kruger in zijn juiste perspectief te zien. Dat is volgens mij waar je het verleden voor moet gebruiken: je moet het erkennen."

Prof. dr. Els Stonks. Foto: Jos Uljee, KB
Prof. dr. Els Stonks. Foto: Jos Uljee, KB

Wilhelmus

Naar aanleiding van een discussie over onderwijs over het slavernijverleden, wat door de overheid niet verplicht is gesteld, gaf Els Stronks aan wel erg blij te zijn met de verplichte lessen die er nu op scholen gegeven worden over het Wilhelmus. "De hele identiteitsdiscussie wordt heel mooi gevat in het Wilhelmus," zegt Stronks. "Het laat zien dat we van Nederduits bloed zijn, het is in Duitsland ontstaan, wordt gezongen op een Franse melodie, en is waarschijnlijk door een Waal geschreven."

De Stelling van Nederland

In De Stelling van Nederland discussiëren 'gewone Nederlanders' onder leiding van presentator Jort Kelder over stellingen die per aflevering verschillen. De Stelling van Nederland is niet het zoveelste debat tussen politici en experts, maar een confrontatie tussen mensen uit alle lagen van de samenleving over de heikele thema's van vandaag. Ongefilterd, want het programma is live. Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel peilt de meningen in het land en geeft daarmee een stem aan de Nederlanders die niet in de zaal aanwezig zijn.