15 maart 2016

Els Stronks bij BNR over het belang van oude literatuur voor middelbare scholieren

Reynaert den Vos

Schrijver Kluun pleit ervoor om de literatuurlijst op middelbare scholen af te schaffen, inclusief de verplichting om 3 boeken van vóór 1880 te lezen. Bij BNR Nieuwsradio (14 maart) zet prof. dr. Els Stronks, hoogleraar Vroegmoderne letterkunde, uiteen waarom het juist belangrijk is dat jongeren kennismaken met oude teksten.

Volgens Stronks missen kinderen bepaalde basiskennis als ze geen oude literatuur lezen: "Via teksten uit vorige eeuwen leren kinderen waar een land vandaan komt en waar het voor staat". Bovendien is het belangrijk dat kinderen veel verschillende soorten literatuur lezen om een oordeel te leren vormen over wat literatuur is.

Prof. dr. Els Stonks. Foto: Jos Uljee, KB

Wetenschappers hebben volgens Stronks een belangrijke rol in het aantrekkelijk presenteren van deze niet altijd even toegankelijke teksten. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van strips, theater en nieuwe media.