Eerste EHBO-cursus voor militaire werkhonden succesvol afgerond

Afgelopen vrijdag heeft de eerste groep hondengeleiders van Defensie de eerste module van de cursus “Combat Casualty Care voor hondengeleiders” afgerond. Twaalf hondengeleiders, werkzaam bij verschillende onderdelen van Defensie, ontvingen hun certificaat bij faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Dankzij deze cursus kunnen ze hun militaire werkhond in het veld de nodige medische zorg geven totdat een dierenarts kan worden ingeschakeld.

Deze cursus is bedoeld voor alle operationele hondengeleiders van Defensie, waaronder de DSI, Koninklijke Marechaussee, en andere speciale eenheden. De hondengeleiders die deelnamen aan deze cursus werken vooral met Duitse of Mechelse herders (of kruisingen). Het doel is dat ze professionele zorg kunnen bieden aan gewonde of zieke militaire werkhonden totdat een dierenarts of dierenkliniek beschikbaar is. In veel situaties is het niet mogelijk om een dierenarts op tijd ter plaatse te laten komen, of om het dier te vervoeren naar een dierenarts. Het is daarom van belang, zowel voor mens en dier, dat de hondengeleiders eerst hulp op een effectieve manier kunnen toepassen op hun werkhonden.

De training wordt verzorgd door de leerlijn Onderwijs voor Professionals (OvP) van de faculteit Diergeneeskunde. Chiara Valtolina, Amerikaans en Europees  Specialist in Veterinaire Intensieve Zorg en Spoed bij de faculteit Diergeneeskunde , leidde de cursus: “We zijn een week aan de slag gegaan met deze groep, om ze zoveel mogelijk te leren over het verlenen van eerste hulp in verschillende noodsituaties. Daarbij leerden ze hoe ze een ingreep zorgvuldig maar effectief uit kunnen voeren, en waar ze op moeten letten in allerlei uitdagende situaties. Ik vond het heel mooi om te zien hoe gedreven de groep was, je kunt zien dat ze het beste willen voor hun hond!”

Kolonel Richard Boskeljon overhandigt het certificaat aan deelnemer Ceyda Yörük

De inhoud van de cursus is ontwikkeld in samenwerking met het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG) en afgestemd met het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).  Vanuit de faculteit Diergeneeskunde werden de organisatie en uitvoering van de cursus verzorgd door Daniela Salvatori en Chiara Valtolina.

Het team achter de cursus kijkt naar vervolgmogelijkheden, zoals gevorderde modules die zich bijvoorbeeld richten op het verlenen van EHBO in gesimuleerde scenario’s op locatie.

Chiara Valtolina (in paars) met deelnemers aan de cursus bij de feestelijke afsluiting.