1 juli 2016

Tijdschrift voor Diergeneeskunde

Een veulen uit één zaadcel met behulp van ICSI

Dit voorjaar zijn de eerste veulens geboren uit embryo’s die eerder waren geproduceerd met behulp van de nieuwe voortplantingsmethoden ovum-pick up (OPU) en intracytoplasmatische spermacel injectie (ICSI).

Bij de nieuwe voortplantingsmethoden wordt een transvaginaal gewonnen eicel van een donormerrie intracytoplasmatisch geïnjecteerd met één zaadcel. Het daarbij ontwikkelde embryo wordt vervolgens ingevroren en later teruggeplaatst in een draagmerrie. De techniek is een uitkomst voor eigenaren met een merrie of hengst met fertiliteitsproblemen of voor eigenaren van een dure sportmerrie. De afdeling Voortplanting van de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht is de enige universiteitskliniek in Europa die deze voortplantingstechniek aan paardeneigenaren aanbiedt.

Ontwikkelingen
Technologische ontwikkelingen vind je in alle sectoren en zijn ook de paardenfokkerij in Nederland niet voorbijgegaan. De laatste veertig jaar zijn de ontwikkelingen van natuurlijke dekkingen via KI met vers sperma naar KI met diepvriessperma tot aan embryotransplantatie razendsnel gegaan. Embryotransplantatie, waarbij een embryo uit een donormerrie wordt gespoeld en vervolgens getransplanteerd in een draagmerrie, wordt al langer toegepast in Nederland en deze kent daardoor iedereen wel. “Toch is deze methode niet geschikt voor elk paard met fertiliteitsproblemen,” vertelt Specialist Voortplanting van het Paard dr. Anthony Claes. “Bij merries die niet meer drachtig kunnen raken of bij het gebruik van een minder fertiele hengst ,werkt deze procedure niet. Vandaar dat wij gezocht hebben naar een andere techniek, die voor meer paarden geschikt is én minder nadelen kent dan het spoelen van embryo’s.” Deze techniek is de OPU/ICSI-methode, abusievelijk ook wel eens IVF voor paarden genoemd.

Het volledige artikel is verschenen in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde, 1 juli 2016