Een uniek pad voor vluchtelingstudenten

Verbeteren kansengelijkheid bij toelating tot hoger onderwijs

Equitable access to higher education

“Via het Pathways project werd een uniek pad gecreëerd, waardoor ik het gat kon overbruggen, wat nodig was om een pre-masteropleiding aan de UU te volgen,” vertelt Hesham, Incluusion student. “Deze steun kwam op een cruciaal moment toen ik aan mijn nieuwe leven hier in Nederland begon en geeft me de kans om een master te volgen en mijn toekomst opnieuw vorm te geven.”

Het Pathways project is een initiatief van Incluusion, het vluchtelingenprogramma van de UU. Het project biedt vluchtelingstudenten de mogelijkheid om soepeler in te stromen bij reguliere opleidingen. Hoewel het project eind 2024 officieel afloopt, zullen de resultaten en de doorgevoerde veranderingen vluchtelingenstudenten nog lang daarna op weg helpen.

Studenten sneller op de radar

Incluusion staat in direct contact met de doelgroep en de UU-opleidingen. Via Incluusion volgen jaarlijks meer dan 200 vluchtelingstudenten gratis UU-bachelorcursussen. “Door deze Incluusion cursussen krijgen we studenten, zoals Hesham, die willen doorstromen naar een UU-opleiding sneller in beeld,” vertelt Lina Senen, projectleider bij Incluusion.

Incluusion onderzoekt samen met de toelatingscommissies van masteropleidingen of en op welke manier iemand (alsnog) aan de toelatingseisen voor een opleiding kan voldoen. “Soms missen studenten bepaalde kennis of vakken. In zulke gevallen kijken we of deelname aan een relevante UU-cursus via Incluusion een oplossing kan bieden,” aldus Senen.

Niet alle studenten starten vanuit dezelfde positie. Studenten met een vluchtelingenachtergrond kunnen unieke uitdagingen ervaren bij het najagen van hun academische dromen. Het Pathways Project draagt bij aan het verbeteren van de kansengelijkheid in het instroomproces door, in samenwerking met faculteiten, maatwerkoplossingen te bieden.

Unieke situaties, unieke informatie

“De situaties van vluchtelingstudenten zijn vaak uniek,” legt Daphna Berger uit, senior communicatieadviseur bij de Communicatie & Marketing afdeling. “Daarom hebben we informatie over het volgen van een opleiding aan de UU specifiek toegespitst op deze doelgroep.” Op de nieuwe webpagina’s voor bacheloropleidingen en masteropleidingen vinden vluchtelingstudenten informatie over de manieren om te studeren aan de UU, de voorbereiding daarop, en hulp bij de studiekeuze.

“Daarnaast vermelden we ook praktische informatie. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat statushouders in Nederland geen application fee hoeven te betalen bij aanmelding voor een studie. Ook is niet altijd bekend dat mensen die aan het inburgeren zijn gratis hun buitenlandse diploma kunnen laten evalueren via de IDW (Internationale Diplomawaardering). Tot slot geven we informatie over financiën die specifiek gericht is op vluchtelingen,” vertelt Berger.

Samenwerking binnen de UU

Het afgelopen jaar is geprobeerd om op zoveel mogelijk niveaus binnen de UU bewustwording te creëren voor de barrières van vluchtelingstudenten en mogelijke oplossingen daarvoor te bespreken. Zo zijn er gesprekken gevoerd met de verschillende Graduate Schools. “De collega’s die we tot nu toe hebben gesproken willen graag meedenken,” aldus Berger. “Zo weten we goed bij wie we terecht kunnen voor vragen en advies in de toekomst.” Door de korte lijntjes beoogt Incluusion ook nu het Pathways project is afgerond beter te blijven schakelen tussen de verschillende UU-afdelingen om maatwerk te blijven leveren voor vluchtelingstudenten.

Een andere belangrijke mijlpaal van het Pathways project is dat alle faculteiten van de UU nu relevante Incluusion cursussen mee laten tellen voor de toelatingseisen van masteropleidingen. “Voorheen was dit niet altijd het geval, omdat Incluusion studenten geen studiepunten, maar een certificaat ontvangen na afronding van de cursus. Dat we hierin verandering hebben gebracht, is een prachtig resultaat,” zegt Senen trots.

Pre-checks bacheloropleidingen

Ook voor bacheloropleidingen is maatwerk belangrijk. Bij studenten met een buitenlandse vooropleiding beoordeelt het team van International Student Admissions (ISA) hun toelating. In samenwerking met ISA heeft Incluusion een pre-check pilot opgezet die in 2025 start. Via deze pilot krijgen studenten op maat advies over welke vakken ze nog moeten volgen om toelaatbaar te worden. Dit geeft vluchtelingstudenten voorafgaand aan hun aanmelding duidelijkheid over wat er van hen verwacht wordt en hun kans om toegelaten te worden.

“Met het Pathways project zet de UU een belangrijke stap om hoger onderwijs toegankelijker te maken voor vluchtelingstudenten,” vertelt Senen. En wat als studenten écht niet toelaatbaar zijn vanwege hun taal- of opleidingsniveau? “Dan wijzen we studenten op alternatieve paden, zoals een schakeljaar bij Boswell Bèta of een hbo-opleiding. We proberen alle vluchtelingstudenten op weg te helpen.”

Heb je vragen of wil je met ons samenwerken?

Neem dan contact op met Lina Senen via Incluusion-pathways@uu.nl