Een nieuw perspectief op diversiteitsbeleid

Hoe kunnen organisaties inclusiever worden? Prof. dr. Jojanneke van der Toorn is lid van de Utrecht Young Academy en onderzoekt samen met haar collega’s de (on)zin van anti-bias trainingprogramma’s. 

Dr. Jojanneke van der Toorn
Prof. dr. Jojanneke van der Toorn (foto: Ed van Rijswijk)

Bias onder werkgevers is een van de redenen waarom het lastig is om een diverse en inclusieve organisatie te vormen. Bestaande interventies die gericht zijn op het tegengaan van deze biases, zoals anti-bias trainingsprogramma’s, blijken niet altijd effectief. Daarom begonnen Jojanneke en haar collega’s prof. dr. Naomi Ellemers en dr. Wiebren Jansen het project ‘Met een andere bril: Een nieuwe aanpak om organisaties te motiveren en ondersteunen in het ontwikkelen van wetenschappelijk onderbouwd diversiteitsbeleid’.

Het team heeft recent een handreiking gepubliceerd waarin zes belangrijke wetenschappelijke bevindingen naar de effecten van anti-bias trainingsprogramma’s worden weergegeven met adviezen voor organisaties die zelf een anti-bias trainingsprogramma willen inzetten. De animatie hieronder vat de belangrijkste punten samen.  

Jojanneke van der Toorn is ook betrokken bij het project Privacy and Inclusion van de Utrecht Young Academy, samen met Martine Veldhuizen. In dit project onderzoeken Jojanneke en Martine hoe inzichten uit de psychologie, rechten en geschiedenis samen bijdragen aan het begrijpen van spanningsvelden tussen privacy en inclusie op de werkvloer. 

Interview met Jojanneke van der Toorn en Martine Veldhuizen