'Ik ben er niet zo negatief over'

Eén ministerie voor Economische Zaken en Klimaat: is dat niet raar?

Rokende schoorsteen

Tegen de verwachting in komt er geen apart ministerie voor Klimaat. De portefeuille wordt onderbracht bij het nieuw te vormen ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met VVD’er Eric Wiebes als minister. Dat is minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt, legt hoogleraar Omgevingsrecht Chris Backes uit.

Het deed behoorlijk wat wenkbrauwen fronzen toen deze week bekend werd dat het klimaatbeleid voortaan wordt ondergebracht bij het vroegere Ministerie van Economische Zaken (EZ). Economische belangen willen nog weleens botsen met klimatologische, zo klonk de kritiek. Hoe kun je die dan samen in een ministerie stoppen? “Ik snap dat je het zo op het eerste oog bekijkt”, zegt hoogleraar Chris Backes. “Maar ik ben er niet zo negatief over. Je kunt klimaatbeleid niet los zien van het energiebeleid. En energiebeleid is van oudsher ondergebracht bij EZ. Als je een apart ministerie van Klimaat maakt en het energiebeleid bij EZ laat, dan kan zo’n minister van Klimaat alsnog geen kant op.”

'De klimaatportefeuille heeft deze prominentere plek nodig'

Voorheen was het klimaatbeleid deels ondergebracht bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, maar daar was het onder het nieuwe kabinet niet meer op zijn plaats. “De klimaatportefeuille heeft een prominentere plek nodig, zeker nu de klimaatdoelstellingen zo ambitieus zijn”, aldus Backes.

Backes is niet ontevreden over de nieuwe constructie, al had het ook zeker beter gekund. “Wiebes is een VVD’er. VVD’ers die vinden de economie nog weleens belangrijker dan het klimaat. Maar EZ is natuurlijk een VVD-departement, dus deze bundeling lag voor de hand. In het meest groene scenario was er één apart ministerie van Klimaat en Energie gekomen, onder leiding van een D66’er, maar dat was blijkbaar nog een brug te ver. Laten we afwachten hoe het nu gaat. Want er zijn ook groene VVD’ers geweest hoor, zoals Ed Nijpels in het verleden. Veel zal afhangen van hoe Wiebes het gaat invullen.”