16 mei 2018

Een literatuurwetenschapper en een geoloog komen een lokaal binnen...

Dr. Joâo Trabucho Alexandre and Susanne Knittel
Dr. Joâo Trabucho Alexandre and Susanne Knittel

Dit klinkt misschien als het begin van een mop, maar eigenlijk is deze zin het begin van een innovatief project over Interdisciplinair lesgeven: UYA-leden Joâo Trabucho Alexandre en Susanne Knittel ontwikkelen samen colleges en werkgroepen die betrekking hebben op problemen en concepten die relevant zijn voor beide disciplines, zoals tijd, interpretatie, of het Anthropoceen. 

De eerste sessie van deze serie vond plaats op 9 mei, in de context van Susanne's cursus Aesthetics of the Posthuman (deel van het 2-jarige Research Master programma van Literatuurwetenschap). Tijdens deze cursus deelden Joâo en Susanne de lessenaar en bespraken het onderwerp van diepe tijd, waarbij ze geologische en literatuurwetenschappelijke perspectieven en lezingen combineerden.  Max Frisch' novelle Der Mensch erscheint im Holozän (De Mens verschijnt in het Holoceen) uit 1979 werd gebruikt als basis voor de discussie, waarna de studenten nadachten over vragen zoals: Hoe kunnen we over diepe tijd nadenken en representeren? Hoe kunnen we ons een wereld voorstellen zonder (voor/na) ons bestaan?

Deze eerste kennismaking met echt interdisciplinair onderwijs was een doorslaand succes. In de herfst zal Susanne te gast zijn in een van de geologische seminars van João ...