Een kaart van de wereldwijde plantengroeibegrenzing door stikstof en fosfor

Stikstof- en fosfor beperken de hoeveelheid CO2 die planten kunnen absorberen. Maar wereldwijde kaarten van de beperking door deze voedingsstoffen ontbreken nog. Een internationaal team, onder wie Caspar van Lissa, heeft de mondiale patronen van stikstof- en fosforbeperking in kaart gebracht. Dit hebben zij gedaan door gebruik te maken van de verhouding tussen de gemiddelde blad-N-en-P-resorptie-efficiëntie van de dominante soorten op 171 locaties. Dit onderzoek maakt het mogelijk om de beperking door nutriënten beter op te nemen in systeem-modellen van de aarde, en helpt om de voorspellingen van de hoeveelheid CO2 die door planten kan worden geabsorbeerd te begrenzen.

Het team controleerde de voorspellingen van dit model aan de hand van een wereldwijde database van stikstof- en fosforlimiteringsexperimenten. Volgens de resultaten is stikstof de beperkende factor is in 18%, en fosfor in 43%, van het natuurlijke landoppervlak – met uitzondering van akkerland, stedelijke gebieden en glaciale gebieden). De resterende 39% van het natuurlijke landoppervlak wordt ofwel mede beperkt door stikstof en fosfor, of zwak beperkt door een van beide nutriënten. Wereldwijd vonden ze een verschuiving van relatieve fosfor- naar stikstofbeperking voor zowel hogere breedtegraden en neerslagseizoensgebondenheid als lagere gemiddelde jaartemperaturen, temperatuurseizoensgebondenheid, gemiddelde jaarneerslag en de kleifractie in de bodem.

Global nutrient map of nitrogen and phosphorus limitation
Wereldwijde kaart van (rood) stikstof- en (blauw) fosforlimitatie. De figuur is aangepast uit publicatie.

Referentie:
Du, E., Terrer, C., Pellegrini, A.F.A., Ahlström, A., van Lissa C.J., Zhao, X., Xia, N., Wu, X., Jackson, R.B. 2020. Global patterns of terrestrial nitrogen and phosphorus limitation. Nature Geoscience, https://www.nature.com/articles/s41561-019-0530-4.