30 januari 2018

Poëzieweek 2018

Één jaar Straatpoëzie.nl: 1729 gedichten verzameld

Een speelse variant van ‘hoe sterk is de eenzame fietser’, de titel van een album van Boudewijn de Groot uit 1973 en de eerste regel van het nummer 'Jimmy', geschreven door Ruud Engelander. © straatpoezie.nl
Een speelse variant van ‘hoe sterk is de eenzame fietser’, de titel van een album van Boudewijn de Groot uit 1973 en de eerste regel van het nummer 'Jimmy', geschreven door Ruud Engelander. © straatpoezie.nl

Het is Poëzieweek en dat betekent dat www.straatpoezie.nl één jaar bestaat. De website heeft als doel om een inventarisatie te maken van alle poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. De website archiveert hiermee literair erfgoed. ‘Straatpoëzie’ is een initiatief van Kila van der Starre, die aan de Universiteit Utrecht een PhD-onderzoek doet naar 'poëzie buiten het boek'.

Afgelopen jaar zijn er maar liefst 1729 gedichten aan de kaart toegevoegd, van 860 verschillende dichters. Ida Gerhardt komt als dichter het vaakst voor in de databank en het gedicht 'h strk s d nzm ftsr' is het meest bekeken. Dit gedicht, te vinden langs de fietssnelweg Leuven - Brussel, is een speelse variant van ‘hoe sterk is de eenzame fietser’, de titel van een album van Boudewijn de Groot uit 1973 en de eerste regel van het nummer 'Jimmy', het zesde nummer op dat album, geschreven door Ruud Engelander. Toen NOS op 3 in september 2017 aandacht besteedde aan de website crashte deze door de toeloop van bezoekers.

Duidelijk is dat voor de meeste volwassen Nederlanders poëzie vooral leeft buiten het papieren boek.
 Kila van der Starre MA

De Poëzieweek liet door Cultuurindex Nederland cijfers verzamelen over poëzie in Nederland en gebruikte de database van Straatpoezie.nl voor hun infographics (pdf). Kila van der Starre heeft enkele fun facts verzameld over het afgelopen jaar.

Welke dichters komen het vaakst voor?

Onbekend: 107

 1. Ida Gerhardt: 34
 2. Pien Storm van Leeuwen: 22
 3. Tine Hertmans: 21 / Ina Stabergh: 21
 4. Nick J. Swarth: 20
 5. Ingmar Heytze: 18 / Frits Criens: 18
 6. straathaikoe: 16
 7. Ann Van Dessel: 14
 8. J.J. Slauerhoff: 13 / Lucebert: 13
 9. Margreet Schouwenaar: 12 / Peter Holvoet-Hanssen: 12 / Hein Walter: 12 / Niels Blomberg: 12
 10. Joke van Leeuwen: 11 / Willie Verhegghe: 11

Wat zijn de vaakst bekeken gedichten op de kaart?

 1. 'Nzm ftsr' (anoniem)
 2. 'A Moment For Shitty Poetry' (anoniem)
 3. 'Terugkomen is niet hetzelfde als blijven' (Belle van Zuylen)
 4. 'Nacht: veilige overkapping' (Hanny Michaelis)
 5. 'Als je goed om je heen kijkt' (K. Schippers)