Een hond als goed voornemen – een goed idee?

Experts bieden checklists om op een verantwoorde manier een hond aan te schaffen

Een hond zit voor een kerstboom en kijkt omhoog.

December, een maand vol drukte, feestelijkheden én goede voornemens. ‘Vanaf nu ga ik meer bewegen’ is een veel gehoord voornemen. Soms gaat dit gepaard met de overweging om een hond aan te schaffen. Want met een hond moet nu eenmaal gewandeld worden, dus zo heb je mooi een stok achter de deur voor het uitvoeren van je goede voornemen.

Een hond is voor veel mensen een verrijking van hun leven, maar houd er rekening mee dat er veel bij komt kijken. Dat betekent niet alleen een verandering in jouw leven; je wil ook dat de hond een rijk leven kan leiden en dat jij de zorg kunt bieden die nodig is.

Ook in de Gedragskliniek van de faculteit Diergeneeskunde merken deskundigen dat mensen regelmatig niet goed overwegen of een gezelschapsdier wel echt bij hen past, of onvoldoende weten wat er op hen afkomt. Daarom hebben we in samenwerking met deze deskundigen een aantal tips opgesteld om te helpen bij deze overwegingen en te zorgen dat het dier op een verantwoorde manier wordt aangeschaft. Deze tips gaan in het bijzonder over honden, maar de meeste tips zijn ook toepasbaar op andere diersoorten.

Download hieronder de verschillende checklists, en lees meer via 'Hoe schaf ik op een verantwoorde manier een gezelschapsdier aan' - daar is ook de uitgeschreven tekst van de verschillende checklists te vinden.

Asielhond checklist

Het is verleidelijk om bij de aanschaf van een hond voor een pup te gaan, maar elk jaar komen er duizenden honden in Nederland in een asiel terecht. Wanneer je een goed asiel kiest, kunnen ze helpen met het maken van een goede match met je nieuwe levensgezel. Ga dus zeker een kijkje nemen bij de asielen bij jou in de buurt als je graag een hond aan wil schaffen. Hoe kom je erachter of een asiel betrouwbaar is? Maak gebruik van onze Asielhond checklist, hierin wordt duidelijk waar je op moet letten.

Puppy checklist

Als er in het asiel geen geschikte hond voor jou te vinden is, kun je overwegen een pup aan te schaffen. Maar let op: door de grote vraag naar honden is er sprake van malafide handel in pups en moet je dus goed opletten dat je niet bij een foute handelaar of fokker terecht komt. Waar moet je op letten? Maak gebruik van de Puppy checklist. Hierin wordt duidelijk waar je allemaal rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een pup.

Buitenlandse hond checklist

Er is veel aanbod van organisaties die honden uit het buitenland importeren. Mocht je overwegen een hond uit het buitenland te adopteren, kies ook dan heel bewust. Sommige buitenlandse honden draaien meteen mee in ons volle Nederland. Andere honden hebben veel tijd nodig om zich ons drukke leven eigen te maken en er zijn ook honden die niet zullen aarden in Nederland. De organisatie die jouw hond uit het buitenland haalt, draagt veel verantwoordelijkheid. Ze moeten de insleep van ziekten voorkomen én ze moeten zorgen dat honden die op transport gaan, voldoende kunnen wennen aan onze leefsituatie. Als dat niet voldoende mogelijk is, kan een hond namelijk een leven in angst tegemoet gaan en zal je als nieuwe eigenaar tegen veel problemen aanlopen. Mocht je een buitenlandse hond willen adopteren, zorg dan dat je enkel in zee gaat met een organisatie die die verantwoordelijkheid goed neemt; bekijk daarvoor onze Buitenlandse hond checklist.

Bronnen

Voor dit artikel en de checklists is gebruik gemaakt van informatie afkomstig van verschillende bronnen, namelijk www.eenhondvoormij.nl ( een initiatief van de Koninklijke Hondenbescherming) en van Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde. Op de website van het LICG zijn aanvullende documenten te vinden die een waardevolle toevoeging geven op de aanschaf, verzorging, gedrag, opvoeding, gezondheid en puppyzaken.