6 december 2018

Trineke Palm over het Europese veiligheidsbeleid

Een Europees leger á la Merkel : blijft Nederland aan de zijlijn staan?

© iStockphoto.com

Op 3 december publiceerde dr. Trineke Palm (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) een opiniestuk op haar blog waarin ze het Europese veiligheidsbeleid bestudeert en discussies analyseert over een Europees leger in de jaren ’50, dat destijds gestrand is bij de ratificatie.

Dr. Trineke Palm
Dr. Trineke Palm

Na president Macron, roept nu ook Bondskanselier Merkel op tot de vorming van een écht Europees leger. Het leverde haar in het Europees Parlement in Straatsburg applaus op, maar ook boegeroep. Terecht? En hoe kansrijk is het pleidooi?

jaren '50

In de jaren '50 strandden de plannen voor een Europese leger in het Franse parlement door de gecombineerde oppositie van Gaullisten en communisten. Nederland bleef destijds aan de zijlijn staan en zag liever een veiligheidsstructuur waarop, als tegenwicht tegen de Frans-Duitse as, de VS en het Verenigd Koninkrijk een grote invloed hadden. Ook bij de huidige discussie houdt Nederland zich vooralsnog afzijdig. Merkel en Macron hebben echter een geheel verschillende strategische cultuur en dat biedt kansen voor Nederland.

kansen voor Nederlands leiderschap

"De plannen zijn voldoende vaag en tegenstrijdig dat dit kansen biedt voor Nederlands leiderschap. De voortvarendheid van de Fransen en terughoudendheid van de Duitsers houden elkaar in balans. Vanuit de ervaring die Nederland al heeft met militaire integratie op kleine schaal (met Duitsland en België) kan ze bijdragen aan de verdere ontwikkeling van een Europese veiligheidsstructuur die recht doet aan zowel de verscheidenheid van de lidstaten als wel de noodzaak tot een gezamenlijk optreden, ook militair als dat moet, bij veiligheidsvraagstukken die landsgrenzen overschrijden", aldus Trineke Palm.