Een duurzame stad creëren: tijd, pragmatisme, en doorzettingsvermogen

person looking over a city

Steden willen steeds duurzamer worden, maar het is vaak nog een uitdaging om die ambitie tot leven te wekken. Academici moeten samenwerken met stedenbouwkundigen om duurzame transformaties te bewerkstelligen. Maar wanneer transformatie plaatsvindt, dat gaat niet over één nacht ijs: het is namelijk veel waarschijnlijker dat een stad in kleine, aanhoudende stapjes omgetoverd wordt tot duurzame stad. Er is altijd een gelegenheid om zo’n stapje te nemen, volgens James Patterson en collega’s. Hun nieuwste paper over de uitdagingen in het vinden van haalbare maatregelen voor stedelijke transformaties werd op … gepubliceerd in Urban Sustainability.

Wie een stad duurzaam wil transformeren, moet volgens de onderzoekers drie factoren navigeren: politieke, sociale en legale haalbaarheid. Stedenbouwkundigen worden constant geconfronteerd met deze dilemma’s, maar academici zien de dillema’s snel over het hoofd. Wanneer plannen tegen deze drie problemen aanlopen, kan dat veelbelovende kansen binnen de duurzaamheidstransitie in de weg zitten.

Zo is er in Helsinki een initiatief geweest om grote wegen om te bouwen tot groene stadsboulevards. “Dat project is enorm vertraagd doordat het op problemen stuitte,” vertellen Patterson en zijn collega’s. “Politieke problemen door bijvoorbeeld coalities die het project probeerden tegen te houden, sociale problemen doordat het project inging tegen wat bewoners gewend waren, en legale problemen waarbij vereiste wettelijke bepalingen botsten met de projectplannen.”

Verplaatsen in stedenbouwkundigen

Door die obstakels is het lastig om een stad in één klap duurzaam te transformeren. “Academici zijn vaak al nauw betrokken bij debatten over duurzame steden,” zeggen de onderzoekers. “Maar het is belangrijk dat academici beter worden in het zich verplaatsen in stedenbouwkundigen, om samen pragmatische oplossingen te vinden voor deze dilemma’s.”

Doordat het verduurzamen van een stad lastig te plannen is, stellen de onderzoekers dat echte transformaties eerder plaatsvinden door veranderingen die op den duur opstapelen. “Stedenbouwkundigen nemen in hun dagelijkse werkzaamheden kleine beslissingen, en kunnen zoals budgetten een duwtje in de juiste richting geven, of andere belangrijke besluitvormers overtuigen van het belang van duurzaamheid in steden, iets dat voor de buitenwereld niet direct zichtbaar is, maar heel belangrijk kan zijn om duurzame veranderingen vast te leggen,” illustreren Patterson en collega’s. “We kunnen niet in de toekomst kijken, maar als we dat feit accepteren en manieren vinden om verschillende handelingen te verbinden, kunnen we misschien de weg naar duurzame transformatie beter zien.”

Dit paper is een samenwerking tussen Universiteit Utrecht, University of Helsinki, University of Eastern Finland, en Trinity College Dublin.

Kennisclip: Finding feasible action towards urban transformations.

Publicatie

Patterson, James; Soininen, Niko; Collier, Marcus; Raymond, Chris. (2021) Finding feasible action towards urban transformations. npj Urban Sustainability.