Een beter beeld van onze kust

Stuur je eigen foto's in van onze kustlijn

Een dagje naar het strand en meteen een bijdrage leveren aan onderzoek naar onze kust? Het kan dankzij de Universiteit Utrecht. Kustonderzoekers Math van Soest en Timothy Price hebben op diverse plekken langs de Zuid- en Noord-Hollandse kust speciale palen neergezet met een houder voor een smartphone. 

Een CoastSnap-paal op een strand in Nederland

De palen zijn naar zee toe gericht. Je scant eerst een QR-code, plaatst je telefoon in de houder, neemt vervolgens een foto en de telefoon verzendt deze naar de onderzoekers. Daar wordt de foto automatisch verwerkt om de ligging van de actuele waterlijn te bepalen en het resultaat krijg je direct te zien op je telefoon. De ligging van de waterlijn geeft aan hoe breed of hoe smal een strand is.

Als er maar genoeg mensen meedoen met dit citizen science project ontstaat zo een gedetailleerd beeld van de veranderingen van de waterlijn door de tijd heen.

Het onderzoek draagt de naam ‘CoastSnap’. Oorspronkelijk is het ontwikkeld door de University of New South Wales (Australië). Het idee achter het project is het onderzoeken van de aangroei of juist de afslag van onze kusten. Ook in andere landen staan inmiddels CoastSnap-palen: zo’n 200 palen verspreid over 20 landen.

De CoastSnap-paal bij Egmond aan Zee

Locaties

De palen van de Utrechtse onderzoekers staan op Texel (vanaf de dijktrap naar het Ceres Strand, met uitzicht op de Prins Hendrikzanddijk), aan de zuidkant van Egmond aan Zee (bij de fietsenstalling aan de Dr. Helleboulevard), bij Petten (Panoramaduin, aan de noordzijde van de Hondsbossche duinen) en tussen Noordwijk en Zandvoort (in strandreservaat Noordvoort, bij het uitkijkpunt met de theaterzit).

De website van CoastSnap is te vinden op CoastSnap.nl.

Bij het insturen van een foto is je privacy gewaarborgd: behalve de foto zelf wordt er niets verstuurd.