16 augustus 2018

Simon Scheider ontvangt ERC Starting Grant

Een Alexa voor geografische analyses

Data

Voor zijn onderzoek naar integratie van verschillende types geografische informatie heeft dr. Simon Scheider een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro gekregen. “Ik wil apparaten aanleren om geo-analytische vraagstukken op te lossen zoals Alexa of Google Home dat doen.”

Menselijke mobiliteit, sociale ongelijkheid, gezondheid: in het ‘big data’ tijdperk is geografische informatie onmisbaar voor wetenschappers. Maar de diversiteit in beschikbare databronnen en tools groeit flink. Het wordt dus steeds moeilijker om al die bronnen uit te lezen en te gebruiken en geo-analytische vraagstukken op te kunnen lossen.

Doorgronden van analytische vragen

Er bestaan al systemen die dit soort taken relatief makkelijk kunnen maken. Bedenk eens hoe simpel je met een systeem als Alexa kunt vragen: “Wat voor weer wordt het vandaag?”, en je direct een antwoord terug krijgt dat uit een online weer-database is gehaald?

Door een gebrek aan de juiste technologie is dit met veel analytische hulpmiddelen en gegevens helaas nog niet mogelijk. De techniek is nog niet in staat dit soort vragen te begrijpen.

Verwerken van volzinnen

Om dit probleem op te lossen wil dr. Simon Scheider een nieuwe theorie ontwikkelen die geo-analytische vraagstukken begrijpelijk maakt voor verschillende systemen, door gebruik te maken van semantische vragen. Of simpel gezegd: analytische systemen aanleren om volzinnige vragen te verwerken. Op deze manier kunnen vragen direct gekoppeld worden aan de enorme verzameling belangrijke GIS (Geografische Informatiesystemen)-tools die beschikbaar zijn online.

Theoretische en computationele grondslag

In zijn project wil Scheider zowel de theoretische als de computationele grondslag leggen voor een Semantische web based GIS infrastructuur. Hiermee kunnen analisten zoeken naar geschikte online data en tools door simpelweg een analytische vraag te formuleren en de benodigde middelen direct vanaf het web in te laden in een GIS.

Doorbraak in de informatiewetenschappen

“Het zou een enorme doorbraak in big data analyse en informatiewetenschappen betekenen als analisten simpele en alledaagse vragen kunnen stellen om zo de benodigde tools en data te verkrijgen die hun vraag kunnen beantwoorden”, besluit Scheider.

Over Simon Scheider

Dr. Simon Scheider is universitair docent geographic information science bij het departement Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek ligt op het snijvlak tussen conceptueel modelleren, geografische data-analyse en kennisextractie.

Drie ERC Starting Grants

Twee andere onderzoekers van de faculteit Geowetenschappen ontvingen ook een ERC Starting Grant. Aardwetenschapper dr. Peter Bijl kreeg de subsidie voor zijn onderzoek naar de rol van oceaancondities in de veranderende grootte van de Antarctische ijskap in warme perioden in het verleden.Dr Giuseppe Feola universitair docent bij het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, kreeg de subsidie voor zijn onderzoeksproject ‘Societal transformation to sustainability through the unmaking of capitalism? A comparative study of radical grassroots innovations'.