Educate-it krijgt extra miljoenen voor verdere digitalisering onderwijs

Universiteit Utrecht investeert tot en met 2020 nog eens zes miljoen euro

Educate-it
Foto: Robert Oosterbroek

Digitaal toetsen,  verrijkte kennisclips, serious games, virtual reality en digitale microscopie. Dit zijn enkele voorbeelden van digitale innovatie in het onderwijs sinds de start van het programma ‘Educate-it’ in 2014. De Universiteit Utrecht wil met het investeren in duurzame onderwijsinnovatie bijdragen aan het verder verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Daarom heeft het CvB besloten om tot en met 2020 nog eens zes miljoen euro in digitalisering van het onderwijs te investeren.

“Met deze investering willen we alle docenten stimuleren hun onderwijs blijvend te innoveren en hen toerusten op de toekomst van lesgeven in het hoger onderwijs. Door continu het effect te onderzoeken van wat we doen, kunnen we blijven bijdragen aan duurzame onderwijsinnovatie, waar we in Utrecht zo uniek in zijn”, aldus rector magnificus Bert van der Zwaan.

Onderwijs versterken

Het programma Educate-it is in september 2014 van start gegaan en heeft een belangrijke rol gespeeld in het inspireren en motiveren van docenten om hun onderwijs te versterken. Veel docenten hebben ondersteuning gevraagd en gekregen om te experimenteren en hun onderwijs ‘blended’ te maken. Bij ‘blended learning’ wordt face-to-face onderwijs gecombineerd met online onderwijs en nieuwe technologieën.

In 2020 moet 85 procent van het onderwijs binnen de Universiteit Utrecht 'blended' zijn

De Universiteit Utrecht wil studenten een leeromgeving bieden waar ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarvoor zijn uitstekende docenten nodig, maar ook een leeromgeving waarin studenten hun leerproces kunnen aanpassen aan hun eigen behoeften, niveau en leerstrategie. De UU wil een voorloper zijn op het gebied van gepersonaliseerd leren, waarbij het onderwijs continu aangepast kan worden aan datgene wat de student op dat moment nodig heeft. 

Om dit te realiseren richt het programma Educate-it zich op drie ambities:

  • In 2020 is 85% van het onderwijs binnen de Universiteit Utrecht ‘blended’
  • In 2020 profiteert elke student in zijn of haar opleiding van gepersonaliseerd leren
  • Met Evidence Based Higher Education bouwt de Universiteit Utrecht expertise op over de innovatiebereidheid van docenten en de effecten van haar innovaties op het studiegedrag van studenten en op hun studiesucces.

Met de voortzetting van het programma Educate-it wordt de implementatie van blended learning verder opgeschaald en ondersteund. Dit leidt tot het breed toepassen van de belangrijke pijlers van het Utrechtse onderwijsmodel: kleinschalig & activerend onderwijs.