Ed Jonker blikt terug op ontwikkelingen in het vakgebied cultuurgeschiedenis

 

Na een loopbaan van 40 jaar aan de Universiteit Utrecht nam cultuurhistoricus prof. dr. Ed Jonker op 16 september afscheid met de rede ‘Moderniteit en geschiedenis. Een voorzichtig pleidooi voor een redelijke geschiedschrijving'. Naar aanleiding daarvan werd hij uitvoerig geïnterviewd op historici.nl.

Prof. dr. Ed Jonker
Prof. dr. Ed Jonker

In het eerste deel van het interview blikt Jonker terug op de ontwikkelingen in zijn vakgebied. Hij gaat onder andere in op de ontwikkeling die in de jaren 80 begon, waarbij theorie en historiografie steeds verder los van elkaar kwamen te staan. "Mijn these is dat als de theorie zich te ver verwijdert van de historiografische praktijk, dat het vak dan steriel wordt, zinloos, en uiteindelijk ook uit het onderwijs zal verdwijnen. Je kunt wel kritische distantie hebben ten opzichte van wat historici doen, maar je kunt niet een hele andere taal spreken."

In het tweede deel gaat hij in op vragen over zijn vormende invloeden en huidige interesses. Als inspirerende voorbeelden noemt hij onder andere Hermann von der Dunk, Barrington Moore en Jo Tollebeek. "De historici, de juristen, de filosofen en de ethici ontmoeten elkaar in die discoursen die een politieke of morele dimensie hebben. Dat wringt en schuurt vaak en dat vind ik wel interessant. Daar is het zaak om uit te leggen wat het verschil in benadering per vakgebied zou kunnen zijn - wat je aan de ene en wat je aan de andere zienswijze hebt - zonder denigrerend te doen over andere disciplines, en zonder te doen alsof er waterdichte schotten tussen bestaan."

Lees de volledige afscheidsrede van Ed Jonker (pdf).