25 januari 2018

Econoom Florian Sniekers wint prijs voor zijn proefschrift over zoekfricties

Florian Sniekers wint Joop Hartogprijs 2017
Foto: Ineke Oostveen

Florian Sniekers, universitair docent macro-economie aan de Utrecht University School of Economics heeft een prijs gewonnen voor zijn proefschrift “Over het functioneren van markten met fricties”.

Het gaat om de Joop Hartog Thesis Award 2017, een tweejaarlijkse prijs voor het beste proefschrift van de Amsterdamse School of Economics dat in 2016 of 2017 wordt verdedigd. Sniekers heeft hem tegelijk gewonnen met collega econoom Nadine Ketel. Het was de eerste keer dat de prijs twee winnaars kende, de jury vond dat beide wetenschappers hem evenveel verdienden. Behalve de trofee, won Sniekers ook een bedrag van 1.250 euro. 

Baan zoeken, huis verkopen

Sniekers' proefschrift analyseert de invloed van beslissingen die mensen nemen als ze verhuizen of van baan veranderen. Het aantal werklozen, onvervulde vacatures, onverkochte voorraden, of huizen dat te koop staat, kan makkelijk verdubbelen in de loop van een paar jaar. En zo kan het op het ene moment slechts een paar dagen duren om een baan te vinden of een huis te verkopen, terwijl op een ander moment elk van beide meer dan twee jaar in beslag kan nemen. Zoekfricties geven een
verklaring voor het naast elkaar bestaan van werklozen en onvervulde vacatures en voor de opkomst van zzp'ers. Sniekers ziet een rol voor instituties om het functioneren van markten te verbeteren.

Floris Sniekers promoveerde cum laude aan de Vrije Universiteit Amsterdam in maart 2017. Zijn promotores waren Jan Tuinstra van de Universiteit van Amsterdam en Pieter Gautier van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De jury van deze editie van de Joop Hartog Thesis Award werd gevormd door Massimo Giuliodori, Frank Kleibergen and Erik Plug.